Η συνάντηση του OPEC που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (09/09) στη Βιέννη έδωσε την ευκαιρία στα κράτη-μέλη του να εμφανίσουν ένα υπεύθυνο πρόσωπο απέναντι στα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση και οι δηλώσεις των εκπροσώπων τους είχε αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Πέρα όμως από τις εντυπώσεις, το καρτέλ φρόντισε να μεταδώσει τις πάγιες θέσεις του σχετικά με την τιμή και τα αποθέματα του αργού

Η συνάντηση του OPEC που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (09/09) στη Βιέννη έδωσε την ευκαιρία στα κράτη-μέλη του να εμφανίσουν ένα υπεύθυνο πρόσωπο απέναντι στα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση και οι δηλώσεις των εκπροσώπων τους είχε αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Πέρα όμως από τις εντυπώσεις, το καρτέλ φρόντισε να μεταδώσει τις πάγιες θέσεις του σχετικά με την τιμή και τα αποθέματα του αργού.

Οι υπουργοί Πετρελαίου δήλωσαν σε γενικές γραμμές ότι είναι ικανοποιημένοι από την τιμή του αργού, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 69 και 72 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες. Επίσης, δεν φαίνεται να ανησυχούν για την πτώση του δείκτη συμμόρφωσης επί των ποσοστώσεων, ο οποίος έπεσε από το 79% στο 68%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Centre for Global Energy Studies, το γνωστό think tank του Λονδίνου. Ο Σαουδάραβας υπουργός Αλί Ναίμι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το 70% είναι σπουδαίο».

Σε αντίθεση με άλλες συνεδρίες του οργανισμού, τα κράτη-μέλη απέφυγαν να μιλήσουν για άνοδο της τιμής και απέρριψαν τις προβλέψεις που την τοποθετούν στα 85 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του έτους. Ο κ. Ναίμι θεωρεί ότι η σημερινή τιμή είναι «τέλεια». Άλλοι όμως, όπως ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας, κράτησαν μια στάση πιο συντηρητική. Σε δηλώσεις του στη Le Figaro, ο κ. Τσάβες δήλωσε ότι θεωρεί πως μια πιο δίκαια τιμή μεταξύ 80 και 100 δολαρίων χρειάζεται προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επενδύσεις που απαιτούνται για την επέκταση της παραγωγής. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του OPEC Αμπντουλάχ αλ-Μπαντρί, ο οποίος πιστεύει ότι αν η τιμή παραμείνει κάτω από τα 75 δολάρια τα κράτη-μέλη δεν θα έχουν κίνητρο για αύξηση της παραγωγής τους.

Η πραγματικότητα βέβαια, είναι ότι τα μέλη του OPEC κατέχουν κοιτάσματα τα οποία είναι σχετικά φτηνά για την εκμετάλλευσή τους και δεν χρειάζονται τιμές κοντά στα 75 δολάρια προκειμένου να καλύψουν το κόστος αυτό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Καναδά, όπου παράγεται πετρέλαιο από την αμμώδη άσφαλτο, το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο και παρόλα αυτά μια τιμή μεταξύ 50 και 60 δολάρια το βαρέλι θεωρείται βιώσιμη για την παραγωγή αυτού του είδους.

Ο OPEC παραδοσιακά εκτός από τις τιμές ενδιαφέρεται και για τα αποθέματα πετρελαίου. Πάγια θέση του οργανισμού είναι η διατήρηση ή και η μείωσή τους στις χώρες του ΟΟΣΑ. Στην συνεδρίαση της Βιέννης, τόσο στο κοινό ανακοινωθέν όσο και στις επιμέρους δηλώσεις των περισσότερων υπουργών, δεν φάνηκε να κυριαρχεί το εν λόγω ζήτημα. Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι «τα αποθέματα αργού έχουν μειωθεί ελαφρώς, ενώ αυτά των πετρελαϊκών προϊόντων έχουν αυξηθεί σημαντικά».

Ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Χακίμπ Χελίλ, δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν ανησυχεί για τα επίπεδα των αποθεμάτων και πρόσθεσε πως θα σταθεροποιηθούν αν διατηρηθεί η πειθαρχία στην παραγωγή και βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση παγκοσμίως. Ο κ. Χελίλ, τέλος, τόνισε ότι μια μείωση των αποθεμάτων στις 52-54 ημέρες θα «έσφιγγε την αγορά υπερβολικά». Τόσο ο κ. Χελίλ, όσο και ο κ. Ναίμι πιστεύουν ότι τα αποθέματα δεν επηρεάζουν τόσο τις τιμές, οι οποίες πλέον καθοδηγούνται από την οικονομική ανάπτυξη.

Για το επόμενο έτος ο OPEC αναμένει μείωση της ζήτησης του αργού κατά 0,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα μέλη του, ενώ παράλληλα η αύξηση στη ζήτηση των υπολοίπων χωρών θα υπερκαλύψει με το παραπάνω τη μείωση αυτή.