Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, προειδοποίησε για νέα κρίση στο φυσικό αέριο το επόμενο έτος λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που θα επικρατήσει στην Ουκρανία μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου. Ο κ. Μίλερ τόνισε ότι η Ουκρανία προς το παρόν ανταποκρίνεται στα χρέη της, όμως εξέφρασε τους φόβους του για την επόμενη πληρωμή που έχει δρομολογηθεί για τις 7 Φεβρουαρίου 2010.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, προειδοποίησε για νέα κρίση στο φυσικό αέριο το επόμενο έτος λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που θα επικρατήσει στην Ουκρανία μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου. Ο κ. Μίλερ τόνισε ότι η Ουκρανία προς το παρόν ανταποκρίνεται στα χρέη της, όμως εξέφρασε τους φόβους του για την επόμενη πληρωμή που έχει δρομολογηθεί για τις 7 Φεβρουαρίου του 2010.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο διευθύνων της Gazprom δήλωσε ότι «όταν συναντώ τα στελέχη της Naftogaz και τους ρωτώ τι θα γίνει το 2010, μου απαντούν ότι δεν γνωρίζουν». Η Naftogaz πάντως απάντησε στις δηλώσεις αυτές λέγοντας ότι « de facto δεν υπάρχουν οι λόγοι για μια δεύτερη κρίση» και πρόσθεσε ότι «η Ουκρανία για πρώτη φορά έχει αρκετά αποθέματα για τις ανάγκες της τον χειμώνα».

Το Κίεβο εξέλαβε τις δηλώσεις του κ. Μίλερ ως μια προσπάθεια σπίλωσης της χώρας πριν τις εκλογές. Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιουσένκο τόνισε πως «υπάρχουν πολλές κρυφές και κυνικές μεθοδεύσεις στον χώρο της οικονομίας και των ΜΜΕ που έχουν ως σκοπό την σπίλωση της Ουκρανίας». Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αβέβαιο, καθώς η δημοτικότητα του κ. Γιουσένκο και της πρωθυπουργού Τιμοσένκο έχει μειωθεί, ενώ ο κ. Γιανούκοβιτς που υποστηρίζεται από τη Ρωσία κινείται ανοδικά.

Η Gazprom που παρέχει το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχει ήδη πληρώσει στην Ουκρανία τα διαμετακομιστικά τέλη για τη μεταφορά αερίου το 2010, ενώ ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε την εταιρεία να σταματήσει τις πληρωμές μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές.