Σαουδική Αραβία: Κυρίαρχος στη Διεθνή Αγορά Πετρελαίου με την Ολοκλήρωση του Επενδυτικού Προγράμματος των $100 Δις

Σαουδική Αραβία: Κυρίαρχος στη Διεθνή Αγορά Πετρελαίου με την Ολοκλήρωση του Επενδυτικού Προγράμματος των $100 Δις
energia.gr
Τετ, 16 Σεπτεμβρίου 2009 - 08:59
Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος μειώνει τις επενδύσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξήσει την δυνατότητα παραγωγής της κατά 2,5 εκατ. βαρέλια στα 12,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.Το πενταετές πρόγραμμα των 100 δις δολαρίων που έχει εφαρμοστεί δεν έχει προηγούμενο στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος μειώνει τις επενδύσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξήσει την δυνατότητα παραγωγής της κατά 2,5 εκατ. βαρέλια στα 12,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα-ρεκόρ για την αραβική χώρα. Το πενταετές πρόγραμμα των 100 δις δολαρίων (70 δις ευρώ) που έχει εφαρμοστεί δεν έχει προηγούμενο στην πετρελαϊκή βιομηχανία, ενώ παράλληλα η Σαουδική Αραβία επιλέγει να καθυστερήσει να αποκομίσει τα οφέλη από το σχέδιο και να κρατήσει κλειστές αρκετές από τις «κάνουλες».

Η σημερινή παραγωγή ανέρχεται στα 8,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με το ένα τρίτο της παραγωγής να παραμένει ουσιαστικά ανενεργό. Η συγκράτηση αυτή εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών στον Περσικό έχει κρατήσει τις τιμές ψηλά, κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, εκεί που ο OPEC τις θέλει. Εντωμεταξύ, στη συνάντηση του οργανισμού στη Βιέννη, οι υπουργοί Πετρελαίου επανέλαβαν τη βούλησή τους να κρατήσουν σταθερό το επίπεδο της παραγωγής με κίνδυνο τη μείωση των τιμών. Η Ουάσιγκτον τάσσεται και αυτή υπέρ της διατήρησης της παραγωγής διότι μια πτώση των τιμών θα θίξει τους Αμερικανούς παραγωγούς εξ ίσου, όπως τονίζουν σε άρθρο τους οι FT.

Σε πρόσφατο έγγραφο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) προς τους  G8 αναφέρεται πως «υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος πως οι συνεχιζόμενες μειωμένες επενδύσεις στην παραγωγή στα επόμενα χρόνια μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη παραγωγικής δυνατότητας και σε άλλη μια κορύφωση των τιμών του πετρελαίου». Προς το παρόν πάντως, η άνοδος της παραγωγικής δυνατότητας της Σαουδικής Αραβίας αντισταθμίζει την μείωση σε χώρες όπως η Νιγηρία, το Ιράν, το Ιράκ και η Βενεζουέλα. Το βασίλειο κατέχει το 90% της παγκόσμιας δυνατότητας πρόσθετης παραγωγής (spare capacity) και συνεπώς δύναται να εισάγει αυτό το πετρέλαιο στην αγορά σταδιακά ή και άμεσα αν η παροχή απειληθεί λόγω πολιτικών εξελίξεων. O OPEC πάντως εμφανίστηκε ικανοποιημένος στη Βιέννη από την κατάσταση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Αυτό καθησυχάζει τις χώρες-καταναλωτές μετά από το ιστορικό προηγούμενο των 147 δολαρίων ανά βαρέλι το καλοκαίρι του 2008. Ταυτόχρονα όμως υπογραμμίζει ότι η Σαουδική Αραβία παραμένει ο διεθνής τραπεζίτης του πετρελαίου και αυξάνεται η εξάρτηση τους από εκείνη. Ο πρίγκιπας Τουρκί αλ-Φαιζάλ, μέχρι πρόσφατα πρεσβευτής της Σ.Αραβίας στις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία, έγραψε σε άρθρο του στο περιοδικό Foreign Policy:

 «Αντίθετα με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που καθυστερούν να ανταποκριθούν στη μείωση της παραγωγής και να απαντήσουν με επενδύσεις, το βασίλειο συνειδητοποίησε ότι τέτοιες επενδύσεις είναι απαραίτητες για την αποφυγή καταστροφικών ενεργειακών κρίσεων».

 Και ενώ η Ρωσία ξεπέρασε στο δεύτερο τρίμηνο την Σαουδική Αραβία σε παραγωγή για πρώτη φορά, τα παραπάνω πιστοποιούν ότι το βασίλειο θα παραμείνει στην πρώτη θέση λόγω της ικανότητάς του να ελέγχει τις τιμές και να κρατά εξαρτημένες τις δυτικές οικονομίες από τις κινήσεις του. Για τη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας αυτή η ικανότητα δικαιολογεί με το παραπάνω τα 70 δις ευρώ που δαπανούνται σε νέες επενδύσεις.