Η κυβέρνηση Obama -με τη στήριξη της Ευρώπης- επιζητά την επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες στη σύνοδο του G20 που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Pittsburgh.
Η κυβέρνηση Obama -με τη στήριξη της Ευρώπης- επιζητά την επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες στη σύνοδο του G20 που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Pittsburgh.

Στόχος είναι να επιτευχθεί μια βασική συμφωνία για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει πιο ισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και μια διαδικασία που θα διασφαλίζει ότι οι χώρες ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους.

Παραμένουν όμως αβέβαια το μέχρι πού η Κίνα και άλλες χώρες με εμπορικά πλεονάσματα θα είναι πρόθυμες να φθάσουν όπως και το αν οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου στο σύνολό τους είναι πραγματικά έτοιμες να δεχτούν τον συντονισμό της πολιτικής που ακολουθείται παγκοσμίως.

"Ελπίζουμε πως θα καταλήξουμε σε συμφωνία για ένα πλαίσιο για την ισορροπημένη ανάπτυξη, να συμφωνήσουμε στο πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανισορροπίες που οδήγησαν σε αυτήν την κρίση καθώς και σε ορισμένες διαδικασίες όσον αφορά στην απόδοση ευθυνών", δήλωσε ο κ. Michael Froman, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για θέματα διεθνούς πολιτικής.

Μία ιδέα, την οποία προωθούν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι το G20 να δημιουργήσει ένα task force που θα απαρτίζεται από ανώτατους αξιωματούχους των μεγάλων οικονομιών, το οποίο σκοπό θα έχει τον συντονισμό των παγκόσμιων δράσεων για μείωση των ανισορροπιών, με τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ πραγματοποίησε πολυμερείς διαβουλεύσεις για τις παγκόσμιες ανισορροπίες πριν από την κρίση, όμως, χωρίς την ισχυρή πολιτική στήριξη, οι συζητήσεις δεν κατέληξαν πουθενά.

Κίνητρο για την προώθηση της αντιμετώπισης του ζητήματος των ανισορροπιών αποτέλεσε εν μέρει η πεποίθηση των ΗΠΑ ότι τα υψηλά επίπεδα καταθέσεων στις αναδυόμενες οικονομίες, με μοντέλα ανάπτυξης που βασίζονται στις εξαγωγές, βοήθησαν στην ένταση της οικονομικής κρίσης, καθώς δημιούργησαν υπερβολικά υψηλές καταθέσεις που πίεσαν το κόστος δανεισμού και οδήγησαν σε υπερβολικό δανεισμό από τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Την εκτίμηση αυτή αντικρούουν οι ανώτατοι αξιωματούχοι των χωρών με υψηλά ταμειακά αποθέματα, υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα έγκειται στη λανθασμένη κατανομή των πλεοναζόντων παγκόσμιων κεφαλαίων, λόγω της κακοδιαχείρισης και του προβληματικού ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοοικονομικών κλάδων της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.

Προκειμένου να αποφευχθεί η διαμάχη για το τι έγινε στο παρελθόν, η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να επικεντρώσει την προσοχή της στην ανάγκη για πιο ισορροπημένη ανάπτυξη καθώς θα βγαίνουμε από την κρίση. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι ΗΠΑ δέχονται πως θα πρέπει να κάνουν αλλαγές.

Υποστηρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να επιταχυνθούν οι αλλαγές και σε άλλες χώρες -ιδιαίτερα στα ταχύτατα αναπτυσσόμενα και αναδυόμενα κράτη όπως η Κίνα- προκειμένου να κλείσει το κενό που άφησε η μειωμένη κατανάλωση στις ΗΠΑ.

Η άποψη αυτή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη, αν και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν πως στην ευρωζώνη, όπου σε γενικές γραμμές παρατηρείται ισορροπία όσον αφορά στο εμπόριο, το μόνο που απαιτείται είναι να ενταθούν οι προσπάθειες για αύξηση της παραγωγικότητας.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κινεζική ηγεσία μοιράζεται τον στόχο για αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης στη χώρα, όμως ελπίζει πως θα επιταχυνθεί η διαδικασία.

Αν και οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να θέσουν το θέμα του κινεζικού νομίσματος, παρασκηνιακά οι Αμερικανοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως η ανατίμηση του renminbi είναι βασικός παράγοντας για την επίτευξη της παγκόσμιας ισορροπίας.

(www.euro2day.gr, 17/09/2009)