Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων πέρασε την Τετάρτη (16/9) στην ιδιοκτησία της Lamda Partners του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έναντι 85 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ΒΦΛ και της «Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία», η οποία ανήκει στη Lamda, ενώ στους όρους της προβλέπεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων πέρασε την Τετάρτη (16/9) στην ιδιοκτησία της Lamda Partners του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έναντι 85 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ΒΦΛ και της «Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία», η οποία ανήκει στη Lamda, ενώ στους όρους της προβλέπεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η δέσμευση για επενδυτικές κινήσεις εκ μέρους της νέας ιδιοκτησίας.

 

Πρόκειται για μια κίνηση εκ μέρους του νέου ομίλου του κ. Λαυρεντιάδη που επιβεβαιώνει τους στόχους του για απόκτηση βιομηχανικών μονάδων τόσο στον ελληνικό, όσο και στον διεθνή χώρο, μετά την πρόσφατη αποχώρηση του επιχειρηματία από την διοίκηση της Alapis.

 

Ο κ. Λαυρεντιάδης ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα από νωρίς, το 1990, όταν σε ηλικία 18 ετών ανέλαβε τη Νεοχημική, της οποίας ο πατέρας του κατείχε το 50%. Το 1996 εξαγόρασε το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρείας, ενώ το 1998 απέκτησε τις εγκαταστάσεις της Hoechst στην Αυλίδα και το 2000 αυτές της Henkel στην Αταλάντη. Η Νεοχημική γίνεται έτσι εταίρος μεγάλων διεθνών ομίλων, κάτι που μεταφράζεται σε κερδοφορία και υψηλή ανάπτυξη. Από το 2003 και μετά η εταιρεία εισέρχεται στο χρηματιστήριο, ενώ στα επόμενα χρόνια διεθνείς επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για την απόκτηση των μετοχών της. Στη συνέχεια συστήνεται η Alapis από τη συγχώνευση εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των καλλυντικών και των βιολογικών προϊόντων.

 

Ο κ. Λαυρεντιάδης, εκτός από διευθύνων σύμβουλος της Νεοχημικής, είναι και ιδρυτής της ΕΒΙΚ Α.Ε. Η νεοϊδρυθείσα Lamda Partners είναι equity fund το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1 δις ευρώ, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενώ οι κλάδοι στους οποίους επενδύει είναι η υγεία και η βιομηχανία.

 

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Νικολίτση, με την οποία έχουν μια κόρη. Εκτός από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, είναι παράλληλα και χορηγός σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Μουσείου Μπενάκη, της Εθνικής Πινακοθήκης και άλλων ιδρυμάτων.