Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τις συστάσεις της επιτροπής εθνικής ασφάλειας για την ανάπτυξη μιας ισχυρότερης και πιο ολοκληρωμένης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.
Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τις συστάσεις της επιτροπής εθνικής ασφάλειας για την ανάπτυξη μιας ισχυρότερης και πιο ολοκληρωμένης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

Απόφαση που ήρθε ύστερα από μακρά και εις βάθος επαναξιολόγηση της απειλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και της τεχνολογίας που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή. Μια απόφαση που θα καταστήσει τις ΗΠΑ ισχυρότερες και ικανότερες να προστατεύσουμε τα στρατεύματά μας, τα συμφέροντά μας και τους συμμάχους μας.

Θα αναπτύξουμε ένα αντιπυραυλικό σύστημα πιο ολοκληρωμένο από το προηγούμενο, σε περισσότερα σημεία και με την ικανότητα να προστατεύει όλους τους συμμάχους μας στην περιοχή. Θα εξοικονομήσουμε χρήματα από τους φορολογούμενους και θα διατηρήσουμε την ευελιξία να προσαρμόσουμε την απάντησή μας σε κάθε απειλή που εγείρεται.

Δεν παροπλιζόμαστε. Διατηρούμε την ικανότητα να προστατεύουμε εαυτόν και φίλους. Δεν εγκαταλείπουμε τους συμμάχους μας, αλλά αναπτύσσουμε ένα σύστημα τέτοιο που εγγυάται την ασφάλειά τους και προάγει τη συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ. Δύο εξ αυτών των συμμάχων είναι η Πολωνία και η Τσεχία, τους οποίους ευχαριστούμε για την προθυμία τους να φιλοξενήσουν το προηγούμενο αντιπυραυλικό σύστημα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και με τις δύο χώρες, με τις οποίες μας συνδέει τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και βαθιοί ιστορικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί δεσμοί.

Εδώ και εξήντα χρόνια, η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία υπήρξε δύναμη ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο.

Τέλος, ας επαναλάβω αυτό που είπε ο Πρόεδρος την προηγούμενη Τετάρτη: Αυτή η απόφαση δεν αφορά τη Ρωσία. Αφορά το Ιράν και την απειλή που συνιστά το πυρηνικό του πρόγραμμα?

Η ασφάλεια των δυνάμεών μας και των συμμάχων μας δεν μπορεί να περιμένει. Γι’ αυτό προχωράμε μπροστά με ένα νέο αντιπυραυλικό σύστημα.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 22/09/2009)