Η Λούκα Κατσέλη, τομεάρχης Οικονομίας του κ. Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή της στις επερχόμενες εκλογές στην Β’ Αθήνας συνεχίζει μια πορεία που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, τόσο όσον αφορά τη διαδρομή της στο ΠΑΣΟΚ, όσο και ως προς την ίδια ως επιστήμονα. Η σχέση της με τον τωρινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ανάγεται στη δεκαετία του 1970, όταν φοιτούσαν και οι δύο σε γειτονικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η Λούκα Κατσέλη, τομεάρχης Οικονομίας του κ. Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή της στις επερχόμενες εκλογές στην Β’ Αθήνας συνεχίζει μια πορεία που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, τόσο όσον αφορά τη διαδρομή της στο ΠΑΣΟΚ, όσο και ως προς την ίδια ως επιστήμονα. Η σχέση της με τον τωρινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ανάγεται στη δεκαετία του 1970, όταν φοιτούσαν και οι δύο σε γειτονικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Στη συνέχεια η κα Κατσέλη χρησιμοποιήθηκε στην εξαμελή επιτροπή του προγράμματος των «100 ημερών» του Ανδρέα Παπανδρέου, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη της ενεργή ενασχόληση με την ελληνική οικονομία, η οποία και συνεχίστηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΚΕΠΕ) μέχρι την άνοδο των εκσυγχρονιστών.

Όσον αφορά τη μόρφωσή της, η Λούκα Κατσέλη σπούδασε οικονομικά στο SmithCollege και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Princeton, ενώ διαθέτει και δύο μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης στην Οικονομική Πολιτική και στη Διεθνή Οικονομική (Princeton).
Μεταξύ του 1977 και του 1985 κατείχε τη θέση της Επίκουρης και Αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Yale, ενώ το 1980 έλαβε τιμητική διάκριση από το ίδρυμα ως η καλύτερη νέα διδάσκουσα. Από το 1987 εργάστηκε ως καθηγήτρια στο τμήμα οικονομικών επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, η κα Κατσέλη έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως επισκέπτρια καθηγήτρια.

Στην περίοδο μεταξύ του 2002 και του 2007 διετέλεσε επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ παράλληλα συμμετείχε και σε αριθμό διεθνών και ευρωπαϊκών επιτροπών, όπως η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «Επιτροπή Σοφών» για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης και η Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του ΟΗΕ. Το συγγραφικό της έργο αριθμεί περισσότερα από 40 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και βιβλία πάνω σε θέματα μακροοικονομικής πολιτικής, αναπτυξιακής συνεργασίας και μετανάστευσης.

Η κα Κατσέλη είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976, ενώ έχει διατελέσει Επιστημονική Διευθύντρια του ΚΕΠΕ (1982-1986), μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (1982–1984) και Ειδική Οικονομική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 1993-1996. Εκλέχτηκε Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2007. Σήμερα εργάζεται ως μέλος του ΔΕΠ του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.