Μια σειρά από σαρωτικές φυσικές καταστροφές, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους και αφάνισαν ολόκληρες περιοχές έζησε η Ασία την προηγούμενη εβδομάδα. Τσουνάμι στον Ειρηνικό, σεισμός στην Ινδονησία, καταστρεπτικοί τυφώνες στις Φιλιππίνες, στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η μη ελεγχόμενη αστυφιλία και η διαφθορά είναι το αποτέλεσμα της δράσης του ανθρώπινου παράγοντα, ο οποίος κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι όσον αφορά στη σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών που βιώνουν αυτές τις ημέρες οι χώρες της Ασίας.
«Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η αποψίλωση των δασών και οι κλιματικές αλλαγές είναι σημαντικές», εξηγεί ο Ραφαέλ Σένγκα, εμπειρογνώμονας για το WWF.
Στις Φιλιππίνες, περισσότεροι από 270 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Κετσάνα, που έπληξε στις 26 Σεπτεμβρίου την πρωτεύουσα Μανίλα και τα περίχωρά της. Οι βροχές που προκάλεσε, οι χειρότερες της τελευταίας 40ετίας, εξαφάνισαν από προσώπου γης τις παραγκουπόλεις αυτής της μεγαλούπολης των 12 εκατομμυρίων κατοίκων.
Όμως, μια τέτοια καταστροφή κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη θα πρέπει να χαρακτηρισθεί στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα παροχέτευσης των ομβρίων υδάτων.
Στην Ινδονησία, περισότεροι από 500 άνθρωποι χάθηκαν από το σφοδρό σεισμό που έπληξε την Παντούνγκ, πρωτεύουσα της δυτικής Σουμάτρας. Κι εκεί, όμως, δεν ήταν όλα αναπάντεχα. Η Παντούνγκ βρίσκεται σε μία ζώνη έντονης σεισμικής δραστηριότητας και οι επιστήμονες επεσήμαιναν εδώ και πολλά χρόνια τον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή. Οι κάτοικοι της πόλης, που ανέρχονται σε ένα περίπου εκατομμύριο, ζουν σε κτίσματα αμφίβολης ποιότητας και αντισεισμικής ασφάλειας.
«Η αύξηση της αστυφιλίας στην Ασία ώθησε τους πληθυσμούς σε γεωγραφικές περιοχές που πλήττονται συχνά από φυσικές καταστροφές», εξηγεί στιν ιστοσελίδα του το Κέντρο Προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην Ασία, που εδρεύει στην Μπανγκόκ. «Αυτό κάνει ευάλωτους τους πληθυσμούς και τις υποδομές», προσθέτει.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ασιατικής Τράπεζας Αναπτύξεως (BAD), υπολογίζεται ότι ως το 2030 συνολικά 5 δις άνθρωποι θα ζουν σε αστικά κέντρα, έναντι 3,3 δις το 2008. Το 2007, το 75% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε φυσικές καταστροφές ζούσαν στην Ασία, προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση World Vision.