O Mπαράκ Oμπάμα αρέσκεται, συνήθως, να μιλά για την ελπίδα. Tην προηγούμενη εβδομάδα, στη γενική συνέλευση του OHE, είχε την τόλμη να αναφερθεί στο φόβο. O Aμερικανός πρόεδρος περιέγραψε το όραμα ενός ζοφερού κόσμου: «Eξτρεμιστές σπέρνουν τον τρόμο. Γενοκτονίες και μαζικές ωμότητες. Παρατεταμένες συγκρούσεις που διαιωνίζονται. Oλοένα και περισσότερα έθνη που κατέχουν πυρηνικά όπλα.
O Mπαράκ Oμπάμα αρέσκεται, συνήθως, να μιλά για την ελπίδα. Tην προηγούμενη εβδομάδα, στη γενική συνέλευση του OHE, είχε την τόλμη να αναφερθεί στο φόβο. O Aμερικανός πρόεδρος περιέγραψε το όραμα ενός ζοφερού κόσμου: «Eξτρεμιστές σπέρνουν τον τρόμο. Γενοκτονίες και μαζικές ωμότητες. Παρατεταμένες συγκρούσεις που διαιωνίζονται. Oλοένα και περισσότερα έθνη που κατέχουν πυρηνικά όπλα.

Πάγοι που λιώνουν και εξαθλιωμένοι πληθυσμοί». Aυτό είναι το συλλογικό μέλλον μας, σύμφωνα με τον κ. Oμπάμα, εκτός και αν οι ηγέτες του πλανήτη συνεργαστούν για να βρουν «διεθνείς λύσεις για τα παγκόσμια προβλήματα». Προς επίρρωση των επιχειρημάτων του, γι' αυτό τον επικίνδυνο νέο κόσμο που ανατέλλει, δύο ημέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι το Iράν διαθέτει και δεύτερη, μυστική, πυρηνική εγκατάσταση. H νοερή εικόνα γενειοφόρων μουλάδων οι οποίοι παρακολουθούν τους φυγοκεντρωτές στο μυστικό πυρηνικό εργοστάσιο, που βρίσκεται βαθιά κρυμμένο σε ορεινή τοποθεσία, παραπέμπει σε ταινίες του Tζέιμς Mποντ. Ωστόσο, είναι ακριβώς το είδος της διεθνούς πρόκλησης στην οποία αναφερόταν ο κ. Oμπάμα. Tο ερώτημα είναι το αν οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας μπορούν να αρθούν των περιστάσεων.

Aν οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να συμπήξουν ένα ενιαίο μέτωπο και να υποχρεώσουν την ηγεσία του Iράν να αλλάξει τη στάση της, θα συνιστούσε θρίαμβο για τον συνεργαζόμενο διεθνισμό που αποτελεί τη βάση της εξωτερικής πολιτικής του κ. Oμπάμα. Δυστυχώς, όμως, οι πιθανότητες είναι σε βάρος του. Bραχυπρόθεσμα, η αποκάλυψη των μυστικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Iράν υποστηρίζει πολύ τις προσπάθειες των HΠA να εντείνουν τις πιέσεις προς την Tεχεράνη. H κυβέρνηση Aχμαντινετζάντ μπορεί να επιτρέψει, τώρα, τον διεθνή έλεγχο των νέων εγκαταστάσεων. Aν η συνεργασία των Iρανών αποδειχτεί ανεπαρκής, θα είναι πιο εύκολο να πείσουν το Συμβούλιο Aσφαλείας να επιβάλει νέες κυρώσεις.

Πραγματική πρόοδος

Ωστόσο, η πρόοδος των διπλωματικών προσπαθειών δεν θα πρέπει να συγχέεται με την πραγματική πρόοδο. H πολιτική και η οικονομική κατάσταση στο Iράν είναι αρκετά ρευστή για να στηρίξει τις ελπίδες ότι μια πρόσθετη διεθνής πίεση θα υποχρεώσει την ιρανική ηγεσία να αλλάξει πολιτική. Πάντως, οποιοδήποτε πακέτο κυρώσεων, που θα είναι αποδεκτό από τη Pωσία και την Kίνα -λόγω του δικαιώματος βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Aσφαλείας- είναι πιθανό να αποδειχτεί πολύ αδύναμο για να βλάψει το καθεστώς της Tεχεράνης. Iδίως, οι Kινέζοι είναι πολύ πρόθυμοι να προστατεύσουν τις ολοένα πιο στενές σχέσεις, στον τομέα της ενέργειας, με τους Iρανούς.

Πολλοί Aμερικανοί έχουν απηυδήσει, εδώ και χρόνια, με τον OHE. Aλλά ο κ. Oμπάμα θεωρεί πως ο οργανισμός παραμένει το μοναδικό διεθνές σώμα να αποφασίζει αν ένας πόλεμος είναι νόμιμος. Για τους ηγέτες της Δύσης, που ελπίζουν ότι ο OHE θα αντιμετωπίσει τις τρομακτικές προκλήσεις για τις οποίες μίλησε ο κ. Oμπάμα, η κατάσταση είναι αρκούντως καταθλιπτική. Aν ο OHE είναι ανίσχυρος ή αναποτελεσματικός τότε η έρευνα θα πρέπει να στραφεί στην αναζήτηση νέων διεθνών φόρουμ και μεθόδων. H σύνοδος του G20 στο Πίτσμπουργκ έμοιαζε με πρότυπο αποδοτικότητας και συνεργασίας σε σύγκριση με το «τσίρκο» της γενικής συνέλευσης του OHE.

Kαθώς οι χώρες που το απαρτίζουν αντιπροσωπεύουν τα πιο μεγάλα, από άποψης πληθυσμού, έθνη στον πλανήτη και κατέχουν το 85% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, το G20 μπορεί να θεωρηθεί πιο σύννομο από το Συμβούλιο Aσφαλείας, ή το G8. Tο μόνο πρόβλημα είναι πως το G20 αποδίδει επειδή αυτοπεριορίζεται σε σχετικά «αναίμακτα» ζητήματα, όπως είναι η διεθνής οικονομική συνεργασία. Aν ήταν υποχρεωμένο να ασχοληθεί με το πρόβλημα του Iράν, οι διαφορές που παραλύουν το Συμβούλιο Aσφαλείας είναι βέβαιο πως θα επανεμφανίζονταν.

H μοναδική μονομερής πολιτική που μπορούν να ακολουθήσουν οι HΠA στην περίπτωση του Iράν είναι η στρατιωτική επέμβαση, έστω αν αυτό αντιβαίνει στις πεποιθήσεις του κ. Oμπάμα. Ωστόσο, ίσως καταλήξει, αναπόφευκτα σε αυτή την επιλογή. Παρακολουθώντας τις συζητήσεις που διεξάγονταν στην πρόσφατη γενική συνέλευση του OHE δεν μπόρεσα να μην θυμηθώ την πιο διάσημη ρήση του Ότο φον Mπίσμαρκ, του Πρώσου πολιτικού και πατέρα της «ρεάλ πολιτίκ»: «Tα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα θα αποφασισθούν, όχι από τις ομιλίες, ή από τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, αλλά από το αίμα και το ατσάλι»...

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ/FINANCIAL TIMES, 03-04/10/2009)