Η Πορεία του Δολαρίου και οι Προβλέψεις για την Οικονομική Πολιτική Επηρεάζουν το Πετρέλαιο

Η Πορεία του Δολαρίου και οι Προβλέψεις για την Οικονομική Πολιτική Επηρεάζουν το Πετρέλαιο
energia.gr
Σαβ, 10 Οκτωβρίου 2009 - 14:12
Η τιμή του αργού έπεσε την Παρασκευή, καθώς το δολάριο ανέβηκε μετά τις δηλώσεις του Μπεν Μπερνάνκε του Federal Reserve ότι η χρηματική πολιτική θα γίνει πιο ‘σφιχτή’ μόλις οι προοπτικές της οικονομίας «βελτιωθούν αρκετά». Το πετρέλαιο ισορρόπησε στα 71 δολάρια το βαρέλι, ενώ την ίδια στιγμή το αμερικανικό νόμισμα ανέβηκε σε σχέση με το γιεν και το ευρώ.

Η τιμή του αργού έπεσε την Παρασκευή, καθώς το δολάριο ανέβηκε μετά τις δηλώσεις του Μπεν Μπερνάνκε του Federal Reserve ότι η χρηματική πολιτική θα γίνει πιο ‘σφιχτή’ μόλις οι προοπτικές της οικονομίας «βελτιωθούν αρκετά».

Το πετρέλαιο ισορρόπησε στα 71 δολάρια το βαρέλι, ενώ την ίδια στιγμή το αμερικανικό νόμισμα ανέβηκε σε σχέση με το γιεν και το ευρώ (1,4767 δολάρια), μειώνοντας έτσι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα εμπορεύματα. Επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε προς τα πάνω για τρίτη φορά φέτος τις προβλέψεις του για την ζήτηση πετρελαίου το 2010.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αναλυτής της Commerzbank της Γερμανίας σχολιάζει πως «στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θεωρώ ότι θα δούμε μια μείωση στην τιμή του πετρελαίου, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι το δολάριο δεν θα εξασθενήσει εκ νέου».

Το αργό για παραδόσεις Νοεμβρίου έπεσε 1% στα 70,95 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ την Πέμπτη άγγιξε τα 72,55 δολάρια, την υψηλότερη τιμή των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να αγγίξει τα 86,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2010, 350.000 περισσότερα από ότι εκτιμούσε προηγουμένως ο ΙΕΑ. Τη φετινή χρονιά ο οργανισμός την υπολογίζει πλέον στα 84,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο.

Τα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ ανήλθαν στα 171,8 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, αυξημένα κατά 679.000, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Ενέργειας. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1983. Τα αποθέματα βενζίνης σκαρφάλωσαν κατά 2,94 εκατ. βαρέλια στα 214,4 εκατ. καθώς η παραγωγή των διυλιστηρίων αυξήθηκε.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, το πετρέλαιο αναμένεται να υποχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η προσφορά αυξάνεται και η ζήτηση έχει πτωτικές τάσεις.