Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι οικονομίες της Μέσης Ανατολής αναμένεται να μεγεθυνθούν κατά 5,2% την επόμενη χρονιά, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να έχουν αυξητική τάση και ο κλάδος των ακινήτων θα σταθεροποιηθεί. Η ανάλυση του ΔΝΤ γίνεται με βάση τιμές βαρελιού στα 76,50 δολάρια κατά μέσο όρο για το 2010, ενώ αφορά τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και το Ομάν, όπως αναφέρει η ΙΗΤ

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι οικονομίες της Μέσης Ανατολής αναμένεται να μεγεθυνθούν κατά 5,2% την επόμενη χρονιά, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να έχουν αυξητική τάση και ο κλάδος των ακινήτων θα σταθεροποιηθεί. Η ανάλυση του ΔΝΤ γίνεται με βάση τιμές βαρελιού στα 76,50 δολάρια κατά μέσο όρο για το 2010, ενώ αφορά τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και το Ομάν, όπως αναφέρει η ΙΗΤ.

Τον περασμένο χειμώνα, η δραστική μείωση της τιμής του πετρελαίου από τα ύψη του καλοκαιριού του 2008, όταν το βαρέλι κόστιζε 147,27 δολάρια, προκάλεσε προβλήματα στις οικονομίες της περιοχής. Σε κράτη όπως το Ντουμπάι, ο κλάδος των ακινήτων επιβραδύνθηκε ιδιαίτερα και οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν στο μισό.

Το ΔΝΤ εμφανίζει μια αισιόδοξη εικόνα για τη συνέχεια:

«Το εξωτερικό περιβάλλον βελτιώνεται σταδιακά: Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, οι χρηματοδοτικοί όροι γίνονται καλύτεροι και βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο της ανάκαμψης».

Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί πως η Μέση Ανατολή αντιμετώπισε καλύτερα την οικονομική κρίση σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη διότι οι χώρες-πετρελαιοπαραγωγοί είχαν δισεκατομμύρια δολάρια στη διάθεσή τους από τα κέρδη του προηγούμενου έτους. Με αυτόν τον τρόπο, κράτη όπως η Σαουδική Αραβία μπόρεσαν να συγκρατήσουν τις κυβερνητικές δαπάνες και να παρέξουν ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό τους σύστημα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτό προκάλεσε και μια διαδικασία υπερχείλισης, η οποία είχε ευεργετικά αποτελέσματα και για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Το τίμημα για όλα αυτά τα κράτη της Μέσης Ανατολής συν το Σουδάν και την Υεμένη ήταν κοντά στα 350 δις δολάρια. Επίσης, η μέση τιμή του πετρελαίου, όπως έχει διαμορφωθεί φέτος, αφήνει μικρά περιθώρια για κέρδη. Το αποτέλεσμα της κρίσης για το 2009 είναι η σμίκρυνση των οικονομιών πετρελαίου της περιοχής κατά 3,5%, μείωση η οποία αντισταθμίζεται σε ένα βαθμό από την αύξηση σε άλλους κλάδους. Για το 2010 προβλέπεται αύξηση της τάξης του 4% για το σύνολο των οικονομιών. Επίσης, αναμένονται έσοδα 100 δις δολαρίων από την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου.