Σημαντικές διμερείς συμφωνίες ύψους 5,5 δισ. δολαρίων αναμένεται να υπογράψουν Ρωσία και Κίνα, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στο Πεκίνο ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι συμφωνίες επικεντρώνονται κυρίως στον τομέα της ενέργειας και αφορούν την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα
Σημαντικές διμερείς συμφωνίες ύψους 5,5 δισ. δολαρίων αναμένεται να υπογράψουν Ρωσία και Κίνα, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στο Πεκίνο ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι συμφωνίες επικεντρώνονται κυρίως στον τομέα της ενέργειας και αφορούν την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν ήδη το ήμισυ και πλέον των ρωσικών εξαγωγών προς την Κίνα, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο.

Οι ηγεσίες των δύο χωρών αναμένεται να προχωρήσουν στην υπογραφή 34 συμφωνιών, οι οποίες αφορούν επίσης στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών, της μεταλλουργίας και των μεταφορών.

60 χρόνια

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Πούτιν συμπίπτει με τη συμπλήρωση εξήντα ετών από την έναρξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η Κίνα, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον πλανήτη, αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, η οικονομία της οποίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς αναμένεται σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις να συρρικνωθεί φέτος κατά 7,5%.

Την τελευταία εξαετία, η αξία των εμπορικών τους συναλλαγών υπερπενταπλασιάστηκε, αγγίζοντας πέρυσι τα 55,9 δισ. δολάρια, ενώ αναμένεται να ανέλθει στα 60 με 80 δισ. δολάρια το 2010.
Οι Ρώσοι φέρονται να επιθυμούν την επέκταση των εμπορικών τους σχέσεων με την Κίνα και σε άλλα αγαθά πέρα από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, αν και το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι περιορισμένο.

Συμφωνίες

Οι δύο χώρες συμφωνούν, ωστόσο, να αυξήσουν τον αριθμό των διμερών συμφωνιών που πραγματοποιούνται στα εγχώρια νομίσματά τους, αντί του αμερικανού δολαρίου. Μέχρι στιγμής, μόλις το 1% των συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου πραγματοποιούνται σε ρούβλια ή γιουάν.
Παρά τις διαφορές τους κατά το παρελθόν, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια. Η Ρωσία στηρίζει την Κίνα σε επίμαχα ζητήματα, όπως αυτό του Θιβέτ και το Πεκίνο αντίστροφα υποστηρίζει τη Μόσχα σε θέματα όπως αυτό της Τσετσενίας.

Πρόσφατα και οι δύο χώρες, με την ιδιότητά τους ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά του Ιράν και της Β. Κόρεας, που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τη Δύση λόγω των πυρηνικών τους προγραμμάτων.

Συναντήσεις

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, της πρώτης ως πρωθυπουργού, καθώς έχει πραγματοποιήσει άλλες τέσσερις με την ιδιότητα του προέδρου, ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ουέν Τζιαμπάο και τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο.

Παράλληλα, θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, με τους ομολόγους τους από την Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 13/10/2009)