Κανόνες «Ναι» αλλά Τώρα

Στην εκπόνηση νέου ρυθμιστικού σχεδίου για το λεκανοπέδιο της Aττικής και επανεξέταση από μηδενική βάση ουσιαστικά όλων των χωροταξικών σχεδίων της χώρας προχωρά η κυβέρνηση. Πρόκειται για κρίσιμα «εργαλεία» που προσδιορίζουν τα πλαίσια για την οικονομική, οικιστική, επιχειρηματική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της χώρας με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τουλάχιστον
Energia.gr
Τρι, 13 Οκτωβρίου 2009 - 13:55
Στην εκπόνηση νέου ρυθμιστικού σχεδίου για το λεκανοπέδιο της Aττικής και επανεξέταση από μηδενική βάση ουσιαστικά όλων των χωροταξικών σχεδίων της χώρας προχωρά η κυβέρνηση. Πρόκειται για κρίσιμα «εργαλεία» που προσδιορίζουν τα πλαίσια για την οικονομική, οικιστική, επιχειρηματική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της χώρας με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τουλάχιστον. Tρία είναι τα κρίσιμα στοιχεία στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή.

Πρώτον, αυτή τη φορά είναι ανάγκη να γίνει πραγματικός διάλογος με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, ώστε να επιλεγούν οι βέλτιστες λύσεις με την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

Δεύτερον, ο διάλογος αυτός πρέπει να διεξαχθεί μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, έτσι ώστε η όλη διαδικασία διαλόγου και εκπόνησης των νέων πλαισίων να ολοκληρωθεί σύντομα.

Tρίτον, η στόχευση πρέπει να είναι στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίζει πλήρως το πεδίο άσκησης επενδυτικής - επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάση τα χωροταξικά σχέδια για τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ. που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν σχεδιαστεί με στόχο να προωθηθούν πολλά επενδυτικά σχέδια που τώρα αναβάλλονται υποχρεωτικά.

Για την υλοποίησή τους αλλά και για περαιτέρω τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας η κυβέρνηση πρέπει να απλοποιήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, καθιερώνοντας ταυτόχρονα μηχανισμούς ελέγχου των κανόνων που θα θεσμοθετήσει.

Σε μια χώρα όπως η Eλλάδα όπου βασικό ζητούμενο είναι η αύξηση των επενδύσεων, γεγονός που θα οδηγήσει στην δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου χωροταξικού πλαισίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 13/10/2009)