Υπεγράφη Προκαταρκτική Συμφωνία για Πώληση Φυσικού Αερίου μεταξύ Κίνας Ρωσίας

Υπεγράφη Προκαταρκτική Συμφωνία για Πώληση Φυσικού Αερίου μεταξύ Κίνας Ρωσίας
Energia.gr
Τετ, 14 Οκτωβρίου 2009 - 11:20
Στην υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα προέβησαν η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom με την κινεζική εταιρία πετρελαίου CNPC κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Πεκίνο του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει την Κίνα με 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Στην υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα προέβησαν η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom με την κινεζική εταιρία πετρελαίου CNPC κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Πεκίνο του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει την Κίνα με 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Το συμβόλαιο που θα υπογραφεί θα περιλαμβάνει φόρμουλα τιμολόγησης «με βάση την εμπειρία της Gazprom στις εξαγωγές αερίου και τις αρχές του διεθνούς εμπορίου», δήλωσε ο Μίλερ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΒΡ, η προαναφερθείσα ποσότητα υπερβαίνει το 10% της περσινής ρωσικής παραγωγής αερίου, η οποία ανήλθε στα 602 δισ. κυβικά μέτρα. Η ίδια εκτιμά ότι η κινεζική κατανάλωση αερίου αυξήθηκε πέρυσι κατά 16%, στα 80,7 δισ. κυβικά μέτρα. Τον Δεκέμβριο, η χώρα σχεδιάζει να ανοίξει αγωγό αερίου από το Τουρκμενιστάν, το οποίο διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου από οποιαδήποτε άλλη πρώην σοβιετική Δημοκρατία μετά τη Ρωσία.

O αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκόρ Σέτσινκ, που συνέβαλε στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι οι δυό χώρες επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την τιμή ώς τα τέλη του έτους και να υπογράψουν σχετικό συμβόλαιο τον Ιούνιο. Οι παραδόσεις αερίου στην Κίνα μπορεί να αρχίσουν το 2014-15. Σε δημοσιεύματα των κινεζικών ΜΜΕ εικάζεται ότι η πληρωμή, όπως και στην προγενέστερη πετρελαϊκή συμφωνία, θα γίνει υπό τη μορφή δανείων.

«Στο μέλλον, οι παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Κίνα θα μπορούσαν να βασίζονται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Γιακούτια, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του φυσικού αερίου Chayanda με εκτιμώμενα αποθέματα περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτή η βάση των πόρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις προμήθειες προς την Ασία και τον Ειρηνικό, κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Alexander Ananenkov, προσθέτοντας ότι το πρώτο στάδιο αφορούσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου από το Sakhalin.

Ωστόσο ο Ananenkov δεν καθόρισε ποια τιμή θεωρεί η Gazprom αποδεκτή για την έναρξη των παραδόσεων.