Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο διήρκεσε, τελικά, η παραμονή του Dow Jones σε τετραψήφια επίπεδα. Ηταν Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2008, όταν ο Dow υποχωρούσε πάνω από 3,5% και βρισκόταν από τις 10.325 μονάδες στις 9.955 μονάδες. Εκτοτε η πορεία του ήταν πτωτική, φθάνοντας, 5 μήνες αργότερα, στις 6.547 μονάδες
Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο διήρκεσε, τελικά, η παραμονή του Dow Jones σε τετραψήφια επίπεδα. Ηταν Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2008, όταν ο Dow υποχωρούσε πάνω από 3,5% και βρισκόταν από τις 10.325 μονάδες στις 9.955 μονάδες. Εκτοτε η πορεία του ήταν πτωτική, φθάνοντας, 5 μήνες αργότερα, στις 6.547 μονάδες.

Χθες, όμως μετά από 7μηνο ράλι και κέρδη άνω του 50%, ο δείκτης επέστρεψει πάνω από τις 10.000 μονάδες. Κέρδη άνω του 1% κατέγραφαν και οι υπόλοιποι δείκτες της Wall Street, με τον S&P-500 να ενισχύεται πέραν των 1.080 μονάδων - σημαντικού επιπέδου αντίστασης κατά την τεχνική ανάλυση.

Ακόμα μεγαλύτερα ήταν τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον FTSE-100 να ενισχύεται 1,98%, τον CAC-40 2,14% και τον DAX 2,45%. Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του χρυσού, φθάνοντας ακόμα και τα 1.072 δολ. / ουγκιά, ενώ η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 75 δολάρια / βαρέλι για πρώτη φορά το τελευταίο 12μηνο.

Οι τοποθετήσεις στις αγορές χρυσού και πετρελαίου αποδίδονται από τους αναλυτές στην αναζήτηση «καταφυγίων» από τον πληθωρισμό και τη διολίσθηση του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε, χθες, σε νέο χαμηλό 14 μηνών έναντι των σημαντικότερων άλλων νομισμάτων. Το ευρώ ενισχύθηκε πάνω από 0,3% σε σχέση με το δολάριο, κάνοντας πράξεις ακόμα και στα 1,4921 δολάρια.

Θετικές ειδήσεις

Οι τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια αποδόθηκαν, αντίθετα, στα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα τριμήνου των Intel και JPMorgan καθώς και στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

Τα αυξημένα κέρδη της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας για το γ’ τρίμηνο προήλθαν από την «έκρηξη» κερδοφορίας στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, η οποία υπερ-αντιστάθμισε τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Σημαντικό μέρος αυτών των προβλέψεων συνδέεται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που περιήλθαν στην JPMorgan μετά την απόκτηση της Washington Mutual, προ ενός έτους. Περισσότερες ενδείξεις για την πορεία του κλάδου θα υπάρξουν τις προσεχείς ημέρες, με δύο ακόμα μεγάλες τράπεζες, την Citigroup και την Bank of America, να ανακοινώνουν αποτελέσματα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Θετικά υποδέχθηκαν οι επενδυτές και τα αποτελέσματα της Intel, καθώς η μείωση σε κέρδη και πωλήσεις ήταν σαφώς μικρότερη των προβλέψεων. Η διοίκηση της εταιρείας υποστήριξε, μάλιστα, ότι ελπίζει σε πωλήσεις καλύτερες των προβλέψεων και κατά το τρέχον τρίμηνο, δημιουργώντας ελπίδες για γενικότερη ανάκαμψη στην αγορά υπολογιστών.

Η αύξηση των πωλήσεων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας από τους αναλυτές, καθώς μέχρι τώρα οι περισσότερες εταιρείες καταφέρνουν να συντηρήσουν την κερδοφορία τους μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Κάτι που μεταφράζεται σε απολύσεις ή χαμηλότερες αμοιβές των εργαζομένων, γεγονός που με τη σειρά του περιορίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και άρα υπονομεύει την καταναλωτική ζήτηση.

Πωλήσεις

Τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων τον Σεπτέμβριο, που ανακοινώθηκαν χθες, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση για το 2009 (-1,5%) αλλά οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η «βουτιά» θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, εξαιτίας της λήξης του προγράμματος απόσυρσης ΙΧ.
Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων (που μειώθηκαν κατά 10,4%), οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5%, γεγονός που εκτιμάται ότι παραπέμπει σε ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3% κατά το τρέχον εξάμηνο.

Πάρτι διαρκείας για χρυσό, πετρέλαιο και μετοχές


(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 15/10/2009)