Στην σύναψη μακροπρόθεσμου συμβολαίου με στόχο την τροφοδοσία της ρωσικής αγοράς με φυσικό αέριο προχώρησε εχθές το Αζερμπαϊτζάν. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί το επιστέγασμα της συμφωνίας που επετεύχθη κατά την επίσκεψη, του Ρώσου προέδρου κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου στο Μπακού
Στην σύναψη μακροπρόθεσμου συμβολαίου με στόχο την τροφοδοσία της ρωσικής αγοράς με φυσικό αέριο προχώρησε εχθές το Αζερμπαϊτζάν. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί το επιστέγασμα της συμφωνίας που επετεύχθη κατά την επίσκεψη, του Ρώσου προέδρου κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου στο Μπακού.

Θεωρείται, μάλιστα ότι η χθεσινή υπογραφή του συμβολαίου απειλεί να στερήσει τον αγωγό Nabucco από μέρος των ποσοτήτων αζέρικου φυσικού αερίου που κρίνονται αναγκαίες για την υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής του, το οποίο σχεδιάστηκε ακριβώς με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Από την πλευρά της Ρωσίας την χθεσινή συμφωνία υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ενώ από την αζερική πλευρά ο πρόεδρος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου Socar κ. Ροβνάγκ Αμπντουλάγεφ.

Όπως τόνισε κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Μίλερ: «Η Gazprom κατέχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο σε συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, ενώ διαθέτει ένα εκτεταμένο και ευέλικτο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν κοινά σύνορα και συνδέονται με ενιαίες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου. Αυτό επιτρέπει στη Gazprom να προσφέρει στην Κρατική Πετρελαϊκή Εταιρεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν τους βέλτιστους δυνατούς εμπορικούς όρους για τις αγορές φυσικού αερίου.

Η εταιρική μας συνεργασία είναι λογική και ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα αμοιβαία συμφέροντά μας. Είμαι βέβαιος ότι η ποσότητα του αερίου του Αζερμπαϊτζάν που παρέχεται στη Ρωσία θα αυξηθεί κατά επόμενα έτη, και η σύμβαση που υπογράφηκε σήμερα αποτελεί τη βάση για τη μακροχρόνια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Gazprom και της SOCAR στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Από την πλευρά του, ο κ. Αμπντουλάγεφ δήλωσε ότι η συμφωνία «θα επιτρέψει στο Αζερμπαϊτζάν να αναπτύξει την εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα».

Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου προβλέπεται αρχικά η αγορά από τη Gazprom 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ποσότητα η οποία, αν και σχετικά μικρή, ενδέχεται μελλοντικά να αυξηθεί ανάλογα με τις δυνατότητες εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν.

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι το εν λόγω συμβόλαιο δεν θέτει περιορισμό στις μελλοντικές ποσότητες που θα εξαχθούν προς τη Ρωσία, ενώ η τιμή θα καθορίζεται ανά τρίμηνο μέσω τύπου που θα βασίζεται στις τιμές της αγοράς.