Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Eni, Πάολο Σκαρόνι, απορρίπτει την πρόταση του επιφανούς ακτιβιστή και επενδυτή, Νάιτ Βίνκ, να σπάσει στα δύο την εταιρεία, σε χωριστούς τομείς για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο κ. Βινκ κατέχει το 1% των μετοχών της εταιρείας και δήλωσε πρόσφατα ότι η αξία της Eni μειώνεται κατά 50 δις ευρώ εξαιτίας της δομής της. Προτείνει ως λύση τον διαχωρισμό της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Eni, Πάολο Σκαρόνι, απορρίπτει την πρόταση του επιφανούς ακτιβιστή και επενδυτή, Νάιτ Βίνκ, να χωρίσει στα δύο την εταιρεία, σε χωριστούς τομείς για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

 

Ο κ. Βινκ κατέχει το 1% των μετοχών της εταιρείας και δήλωσε πρόσφατα ότι η αξία της Eni μειώνεται κατά 50 δις ευρώ εξαιτίας της δομής της. Προτείνει ως λύση τον διαχωρισμό της. Ο κ. Σκαρόνι δήλωσε στους FT ότι «πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει την πραγματική αξία της εταιρείας. Το να είσαι τόσο μεγάλος στο φυσικό αέριο είναι θετικό για το πετρέλαιο…Το γεγονός ότι αγοράζουμε αέριο από την Αλγερία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο μας καθιστά ηγέτες στο upstream του πετρελαίου σε αυτές τις τρεις χώρες, οπότε εκπροσωπούν το 40% του upstream πετρελαίου μας».

 

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο κ. Σκαρόνι αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Βινκ, ο οποίος στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί και όσον αφορά εταιρείες όπως η HSBC, η Suez και η Royal Dutch Shell. Τα σχόλια του Νάιτ Βινκ πάντως προκάλεσαν θετικές εντυπώσεις στους κόλπους του ομίλου, καθώς όπως τονίζει και ο ίδιος έχουν ως σκοπό να προωθήσουν τον υγιή διάλογο, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τη διοίκηση ως μια από τις καλύτερες του χώρου.

 

Ο κ. Βινκ εκτιμά ότι η τωρινή δομή της εταιρείας την περιορίζει οικονομικά και μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες ευκαιριών, όπως την επένδυση στην πυρηνική ενέργεια στην Ιταλία, κάτι που έχει αποκλείσει η διοίκηση. Εμπόδιο στις προτάσεις και στα ενδόμυχα σχέδια του κ. Βινκ αποτελεί το γεγονός ότι στον όμιλο μετέχει με 30% η ιταλική κυβέρνηση.

 

Αναφερόμενος σε όλα αυτά, ο κ. Βινκ δήλωσε την Τετάρτη πως:

«Η Eni αναγνωρίζει ότι υπάρχουν οφέλη και κόστη που σχετίζονται με την υπάρχουσα δομή. Οι συζητήσεις μας με κάποιους από τους μεγαλύτερους μετόχους τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν ενισχύσει την άποψη ότι η σημερινή δομή μειώνει την αξία της εταιρείας κατά 50 δις. Το βάρος της απόδειξης πέφτει τώρα στην Eni για να δείξει ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα».

 

Πέρα από αυτό, ο κ. Σκαρόνι θεωρεί τα 70 δολάρια ανά βαρέλι μια ρεαλιστική τιμή και επίσης τόνισε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε τις ενεργειακές τιμές λιγότερο από ότι περίμενε. Προειδοποίησε, τέλος, ότι άλλη μια πετρελαϊκή κρίση είναι πιθανό να συμβεί στα επόμενα 5-6 χρόνια αν η βιομηχανία αποτύχει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς.