Πετρελαϊκός Πόλεμος

H «σπόντα» του γνωστού επιχειρηματία στον κλάδο πετρελαίου κ. Πολ Γκετί ότι «οι αθώοι μπορεί να κληρονομήσουν τη γη, αλλά όχι τους φυσικούς πόρους της», μεταφράζεται επακριβώς στη γλώσσα... των Μανδαρίνων. Είναι γνωστό ότι η Κίνα «διψά» για πρώτες ύλες. Το τελευταίο διάστημα οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες είχαν μείνει πίσω σε σύγκριση με τις αμερικανικές, ιδιαίτερα όταν απερρίφθη η προσφορά της China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) για την εξαγορά της Unocal το 2005, και προωθήθηκε η αντίστοιχη της Chevron. Ομως, φαίνεται πως η ύφεση άλλαξε την κατάσταση
energia.gr
Πεμ, 15 Οκτωβρίου 2009 - 10:31

H «σπόντα» του γνωστού επιχειρηματία στον κλάδο πετρελαίου κ. Πολ Γκετί ότι «οι αθώοι μπορεί να κληρονομήσουν τη γη, αλλά όχι τους φυσικούς πόρους της», μεταφράζεται επακριβώς στη γλώσσα... των Μανδαρίνων.

Είναι γνωστό ότι η Κίνα «διψά» για πρώτες ύλες. Το τελευταίο διάστημα οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες είχαν μείνει πίσω σε σύγκριση με τις αμερικανικές, ιδιαίτερα όταν απερρίφθη η προσφορά της China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) για την εξαγορά της Unocal το 2005, και προωθήθηκε η αντίστοιχη της Chevron. Ομως, φαίνεται πως η ύφεση άλλαξε την κατάσταση.

Το τελευταίο «σημείο ανάφλεξης» βρίσκεται στην Γκάνα, όπου η ExxonMobil υπέγραψε συμφωνία αξίας 4 δισ. δολαρίων για να εξαγοράσει μερίδιο σε μεγάλο offshore κοίτασμα πετρελαίου. Η CNOOC ίσως προσπαθήσει να κάνει καλύτερη προσφορά και η Exxon δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μία εταιρεία που διαθέτει συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

Το σημαντικότερο είναι ότι η Exxon θα μπει στη μάχη όχι με βάση τις γεωπολιτικές ανησυχίες αλλά την απόδοση της επένδυσης, ενώ η CNOOC ενδιαφέρεται για τη γεωπολιτική σημασία της υπόθεσης. Γεωπολιτικοί είναι και οι λόγοι που οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες εξαπλώνονται στη Νιγηρία.

Τα πετρελαϊκά ενδιαφέροντα της Κίνας δεν περιορίζονται μόνον στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου στη χώρα.

Η Κίνα έχει χορηγήσει δάνεια που ξεπερνούν τα 40 δισ. δολάρια στη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Βενεζουέλα, με αντάλλαγμα να πάρει πετρέλαιο στο μέλλον. Η άμεση εξαγορά μεριδίων αλλά και οι υποσχέσεις για βοήθεια όσον αφορά τη βελτίωση των υποδομών σε χώρες όπως η Αγκόλα προσφέρουν στην Κίνα πρόσβαση σε πολλά δισ. βαρέλια πετρελαίου στο μέλλον.

Εάν προσθέσουμε σ΄ αυτά και τις δραστηριότητές της σε χώρες όπως το Ιράν και το Σουδάν, όπου έχουν αποκλειστεί οι αμερικανικές εταιρείες, η πολιτική της Κίνας να εξασφαλίσει πετρέλαιο είναι σαφής. Όσο πιο πολύ οι ηγέτες της Κίνας πιστεύουν ότι τα δολάρια χάνουν την αξία τους τόσο πιο πρόθυμοι είναι να τα ξοδεύουν, ή να τα δεσμεύουν.

(από τους FT, όπως αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ημερησία", 15/10/2009)