Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ένα από τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ανέλαβε το νεοπαγές Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η τοποθέτησή της στο νέο Υπουργείο είναι ενδεικτική της μεγάλης σημασίας που δίνει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης», αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε αυτό αποσπώνται υπηρεσίες από άλλα Υπουργεία
Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ένα από τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση  που προέκυψε μετά  τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ανέλαβε το νεοπαγές Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η τοποθέτησή της στο νέο Υπουργείο είναι ενδεικτική της μεγάλης σημασίας που δίνει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην  προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης», αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε αυτό αποσπώνται υπηρεσίες από άλλα Υπουργεία, όπως π.χ. ο τομέας της Χωροταξίας (από το πρώην ΠΕΧΩΔΕ), η Γενική Γραμματεία Ενέργειας (από το πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης) και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος (από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Άλλη μία εγγύηση για την κεντρική θέση που θα έχει η προστασία του Περιβάλλοντος, αλλά και ο κρίσιμος τομέας της Ενέργειας, στους σχεδιασμούς της νέας κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι η κυρία Μπιρμπίλη έχει στο ενεργητικό της λαμπρές σπουδές στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έπειτα στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Imperial, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (1992) στην Περιβαλλοντική τεχνολογία και διδακτορικό (1995) στην Περιβαλλοντική Οικονομία και Διαχείριση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλα με τις σπουδές της, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εντάχθηκε για ένα διάστημα στο επιτελείο του αείμνηστου πολιτικού Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ο οποίος ήταν από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην ελληνική πολιτική ατζέντα.   Ακολούθως, από κοινού με τον αρχιτέκτονα- συγκοινωνιολόγο, καθηγητή στη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων του ΕΜΠ, κ. Θάνο Βλαστό, επί μια τετραετία είχαν την ευθύνη των θεμάτων περιβάλλοντος στο επιτελείο του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατά την θητεία του ως Δημάρχου Αθηναίων.

Άνθρωπος ιδιαίτερα εργατικός και σεμνός, η Τίνα Μπιρμπίλη εντάχθηκε στην ομάδα συμβούλων του σημερινού Πρωθυπουργού κατά την διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών, οπότε και συνεργάστηκε στενά μαζί του ως υπεύθυνη για την πράσινη διπλωματία, έναν τομέα άγνωστο ως τότε για την παραδοσιακή δομή του Υπουργείου. Επίσης, υπήρξε συνεργάτης του αδελφού του κ. Παπανδρέου, Αντρίκου, καθηγητή Οικονομίας του Περιβάλλοντος.

Η γνώση της και η ευαισθησία της γύρω από τα θέματα περιβάλλοντος αναδείχθηκαν άλλη μια φορά, όταν κατά την περίοδο κατά την οποία  το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Κατά το διάστημα εκείνο, οπότε και είχε την ευθύνη της επιμέλειας των ομιλιών του Γιώργου Παπανδρέου, η κ. Μπιρμπίλη έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις βιοκλιματικές προδιαγραφές του νέου κτιρίου του Κινήματος στην Ιπποκράτους.

Συνεπικουρούμενη από ένα κατηρτισμένο επιτελείο και από κοινού με τους υφυπουργούς κ. κ. Μωραΐτη και Μανιάτη, δύο νέους, αλλά και επαρκείς επιστημονικά πολιτικούς, η κ. Τίνα Μπιρμπίλη παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα για μία δυναμική και αποδοτική πορεία στο κρίσιμο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 

Το energia.gr της εύχεται κάθε επιτυχία στο δύσκολο αλλά και πολυδιάστατο έργο που αναλαμβάνει.