Σε έντονη ανοδική πορεία και πάλι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου αφού για περισσότερο από δύο μήνες έδειχναν να έχουν ισορροποιήσει στην ζώνη των $67 με $70 δολάρια το βαρέλι για τις ποικιλίες Brent και το WTI. Όμως εδώ και μια περίπου εβδομάδα η ηρεμία στην αγορά έχει αντικατασταθεί από μια εμφανή νευρικότητα, αποτέλεσμα ανησυχιών για τα επίπεδα των αποθεμάτων στις ΗΠΑ που εμφανίζονται μειωμένα κατά 5.2 εκατομ. βαρέλια (παρά τις προβλέψεις για αύξηση κατά 800.000 βαρέλια) και τις ανοδικές τάσεις στην παγκόσμια ζήτηση
undefined undefined undefined undefined undefined undefinedΣε έντονη ανοδική πορεία και πάλι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου αφού για περισσότερο από δύο μήνες έδειχναν να έχουν ισορροποιήσει   στην ζώνη των $67 με $70 δολάρια το βαρέλι για τις ποικιλίες Brent και το WTI.

Όμως εδώ και μια περίπου εβδομάδα η ηρεμία στην αγορά έχει αντικατασταθεί από μια εμφανή νευρικότητα, αποτέλεσμα ανησυχιών για τα επίπεδα των αποθεμάτων στις ΗΠΑ που εμφανίζονται μειωμένα  κατά 5.2 εκατομ. βαρέλια (παρά τις προβλέψεις για αύξηση κατά 800.000 βαρέλια) και τις ανοδικές τάσεις στην παγκόσμια ζήτηση,  αν και  οι τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ)  για πρόσθετη ζήτηση περιορίζοντο  στα  200 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα για το 2009. Σύμφωνα με την έκθεση Οκτωβρίου του ΙΕΑ η παγκόσμια ζήτηση αργού για το 2009 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 84,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή - 1.7 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με το 2005,  ενώ η εκτίμηση για το 2010 ανεβάζει την ζήτηση κατά  1.4 εκατ. στα 86.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Αργά το απόγευμα την Παρασκευή (16.10) η ποικιλία WTI για συμβόλαια Νοεμβρίου εκινείτο λίγο πάνα από τα 78 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα του έτους. Την ίδια στιγμή το Brent για παραδόσεις Νοεμβρίου διαπραγματεύετο στα 75.78 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.   

Η ανοδική πορεία του αργού συνεχίστηκε για έκτη συναπτή ημέρα εν μέρει εξαιτίας της συνεχιζόμενης διολίσθησης του δολαρίου, αλλά και λόγω των προσδοκιών πως η διαφαινόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ενισχύσει τη ζήτηση για καύσιμα. Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του δολαρίου εξακολουθεί, άλλωστε, να ενισχύει το χρυσό που χθες σημείωσε νέο ρεκόρ, φθάνοντας στα 1.072 δολάρια η ουγγιά. Οι σημερινές τιμές ισοδυναμούν με υπερδιπλασιασμό των επιπέδων από τα 33 δολάρια στο βαρέλι, στα οποία κυμαινόταν ο μαύρος χρυσός τον περασμένο Δεκέμβριο. Οικονομικοί αναλυτές τείνουν, πάντως, να αποδώσουν την άνοδο του πετρελαίου στην θετική πορεία των χρηματαγορών, στις αγορές συναλλάγματος και στις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που αργά ή γρήγορα θεωρούν ότι θα επιφέρει ανάκαμψη της ζήτησης για πετρέλαιο.

Είναι σαφές πως, πέραν οποιουδήποτε άλλο παράγοντα, η εκτίναξη του πετρελαίου αντανακλά άμεσα την συνεχιζόμενη «βουτιά» του δολαρίου, που εξωθεί τους επενδυτές να τοποθετούνται σε αργό και σε άλλα εμπορεύματα, τα οποία αποτελούν ανάχωμα σε περίπτωση επιστροφής του πληθωρισμού. Το δολάριο υποχώρησε χθες στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών έναντι του ευρώ, που πλησίαζε το 1,5 δολάριο, μετά την ανακοίνωση στελέχους Fed πως τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη. Τους τελευταίους μήνες, άλλωστε, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν αποφασίσει να ευνοήσουν το γεν και το ευρώ εις βάρος του αμερικανικού νομίσματος. 

Επειδή οι αγοροπωλησίες αργού και προϊόντων πετρελαίου γίνονται κυρίως σε δολάρια η πτώση της αξίας του ωθεί τους παραγωγούς σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους, ώστε να εξισορροποιήσουν τις συναλλαγματικές απώλειες δεδομένου ότι οι χώρες του Κόλπου είναι μεγάλοι εισαγωγείς προϊόντων και υπηρεσιών από τις χώρες της Ευρωζώνης αλλά και από την Ιαπωνία.