Έρχεται Πάλι η GAZPROM Kαι … Μιλά Δημοσίως Πρέσινγκ των Ρώσων στη Νέα Κυβέρνηση

Έρχεται Πάλι η GAZPROM Kαι … Μιλά Δημοσίως Πρέσινγκ των Ρώσων στη Νέα Κυβέρνηση
Του Σωτήρη Χιωτάκη
Σαβ, 17 Οκτωβρίου 2009 - 12:08
Οι Ρώσοι ξανάρχονται! Και έρχονται πιέζοντας για λύσεις σε μία σειρά από εκκρεμότητες που σχετίζονται ακόμη και με την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας μας σε φυσικό αέριο. Και αν ακόμη η νέα κυβέρνηση είναι σε φάση ενημέρωσης και η έλευσή τους δεν προσφέρεται για οποιεσδήποτε επαφές, οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους, αφού βλέπουν ότι για x,y λόγους τα μέτωπα δεν κλείνουν.

Οι Ρώσοι ξανάρχονται! Και έρχονται πιέζοντας για λύσεις σε μία σειρά από εκκρεμότητες που σχετίζονται ακόμη και με την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας μας σε φυσικό αέριο. Και αν ακόμη η νέα κυβέρνηση είναι σε φάση ενημέρωσης και η έλευσή τους δεν προσφέρεται για οποιεσδήποτε επαφές, οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους, αφού βλέπουν ότι για x,y λόγους τα μέτωπα δεν κλείνουν.

Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα όταν ο Σεργκέι Κόμλεφ,  Διευθυντής του Τμήματος Συμβάσεων και Διαμόρφωσης Τιμών της Gazprom Export, βρισκόταν στην Αθήνα και ζητούσε να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης για ένα σωρό ζητήματα που αφορούν τις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας – και όχι μόνο αυτές.

Ήταν τότε που είχε εκφρασθεί το ενδιαφέρον της Gazprom για την επιλογή στρατηγικού εταίρου στη ΔΕΠΑ, ήταν τότε που είχε θιγεί το ζήτημα της εκκρεμότητας με τα υδροηλεκτρικά έργα στον Αχελώο, ήταν τότε που είχε εκφραστεί η επιθυμία να πουλήσουν οι Ρώσοι απ΄ ευθείας φυσικό αέριο στους καταναλωτές της χώρας, ήταν τότε που είχαν καταστήσει σαφές ότι καλό είναι να μην παρατείνεται επί μακρόν η εκκρεμότητα γύρω από την επέκταση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου, η οποία λήγει σε 7 χρόνια.

Η Μόσχα δεν αντιλαμβάνεται, προφανώς, τους ελληνικούς ρυθμούς ενώ μπορεί σαφώς να δώσει μια χρονική ανοχή σε μία νέα κυβέρνηση, η οποία πάντως δεν μπορεί να είναι και μεγάλη, ειδικά εάν λαμβάνει μηνύματα …αρμοδίως και αναρμοδίως ότι τα κόζα στην ενέργεια μπορεί και να αλλάζουν.

Για αυτό και ο Κόμλεφ έρχεται και αναμένεται να δώσει σαφές στίγμα, ίσως και με πιο δυναμικό τρόπο.

Η Ρωσία επιθυμεί να τελειώσει η χρονίζουσα εκκρεμότητα των δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων στο Πευκόφυτο και στην Συκιά που σχετίζονται με την εκτροπή του Αχελώου και την κατασκευή των οποίων έχουν αναλάβει με βάση την διακρατική συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου.

Είχαν οι αρμόδιοι Ρώσοι αξιωματούχοι την βεβαιότητα το καλοκαίρι ότι το θέμα ουσιαστικά θεωρείται λήξαν. Αλλά πέραν της αλλαγής κυβέρνησης, έχουν μπροστά τους και δικαστικές εξελίξεις. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει παραπέμψει το όλο ζήτημα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και εικάζεται ότι, εφόσον υπάρξει σε αυτό προσφυγή λ.χ. από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιδρούν, τότε οι καθυστερήσεις θα είναι και πάλι μεγάλες. Και γνωρίζει επίσης η ρωσική πλευρά ότι απ΄ ευθείας αναθέσεις άλλων έργων, σε αντιστάθμισμα της μη πραγματοποίησης των δύο υδροηλεκτρικών, δεν μπορούν να γίνουν με βάση την κοινοτική νομοθεσία.

Επιπλέον η Gazprom θέλει να πουλήσει απ΄ ευθείας σε Έλληνες καταναλωτές φυσικό αέριο. Και μάλιστα έχει συνδέσει το συγκεκριμένο αίτημα με το ελληνικό αίτημα για την επιμήκυνση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου προς την χώρα μας, η οποία εκπνέει το 2016 και για την οποία ήδη έχουν διεξαχθεί συζητήσεις κουβέντες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τη ρωσική πρόταση, η ΔΕΠΑ θα επιστρέψει περίπου το 1/10 των ποσοτήτων φυσικού αερίου που ετησίως αγοράζει από την Gazprom Export και το πουλά στην εγχώρια κατανάλωση. Πρόκειται για 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που θέλουν οι ίδιοι οι Ρώσοι να πουλήσουν στην ελληνική αγορά, πιθανότατα σε μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, καθώς σε αυτά τα επίπεδα προσδιορίζονται οι ανάγκες της.

Είναι η συγκεκριμένη μια γρήγορη λύση για να βγει η «αρκούδα» στην αγορά, καθώς η αύξηση της δυναμικότητας του υπάρχοντος αγωγού, μέσω του οποίου παραλαμβάνουμε το αέριο στα σύνορα με την Βουλγαρία, απαιτεί χρόνο και επενδύσεις για να αυξηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι προγραμματισμένη.

Ωστόσο και η ΔΕΠΑ δεν επιθυμεί να χάσει πελάτη ή πελάτες και ήδη στο τραπέζι έχουν «πέσει» ιδέες όπως ένα swap της απαιτούμενης ποσότητας η οποία θα εισαγόταν στην Ρεβυθούσα, όπου οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, θυγατρικής κατά 100% της ΔΕΠΑ, τουλάχιστον μέχρι τώρα. 

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ζητήματα που απαιτούν χρόνο και μελέτη για μία νέα κυβέρνηση. Όπως φυσικά και το θέμα της πώλησης μετοχών της Δημόσιας Επιχείρησης αερίου που, προφανώς, έχει «παγώσει» με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και που θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση.

Τα προαναφερθέντα καθιστούν, νομίζουμε, προφανώς ενδιαφέροντα τα όσα θα πει ο Σεργκέι Κόμλεφ στους εκπροσώπους των ΜΜΕ την ερχόμενη Τρίτη.

(Δημοσιεύεται και στην εφημερίδα ΑΞΙΑ)