Ένα νέο σχέδιο νόμου για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα φέρει προς διαβούλευση σύντομα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, όπως η ίδια ανέφερε κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή. Επιπλέον η υπουργός κατέστησε σαφές ότι η νέα κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας και του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο καθώς και ότι υποστηρίζει το σύνολο των έργων που έχουν δρομολογηθεί στο μέτωπο των διεθνών αγωγών αερίου και πετρελαίου.
Ένα νέο σχέδιο νόμου για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα φέρει προς διαβούλευση σύντομα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, όπως η ίδια ανέφερε κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή.

Επιπλέον η υπουργός κατέστησε σαφές ότι η νέα κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας και του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο καθώς και ότι υποστηρίζει το σύνολο των έργων που έχουν δρομολογηθεί στο μέτωπο των διεθνών αγωγών αερίου και πετρελαίου.

Η κα Μπιρμπίλη εμφανίστηκε σίγουρη ως προς το ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στο στόχο παραγωγής 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020.

Επιπλέον, η ίδια επεσήμανε ότι οι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί το νέο σχέδιο νόμου θα αφορούν:
• Στη ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ
• Στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής στις περιοχές υψηλού δυναμικού ΑΠΕ
•  Στις αλλαγές στο υφιστάμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
• Στην εφαρμογή ολοκληρωμένου πλέγματος αναπτυξιακών κινήτρων και πολιτικής τιμολόγησης ενέργειας στον τομέα των ΑΠΕ
• Στην προώθηση εφαρμογών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας
• Στην ενίσχυση της έρευνας
• Στην υποστήριξη πρωτοβουλιών εγχώριας παραγωγής

Επιπλέον, η κα Μπιρμπίλη εξήγγειλε ότι θα καταργηθούν οι πετρελαϊκοί σταθμοί στα νησιά, ενώ προσδιόρισε ως προτεραιότητες την υπογραφή του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει την Εύβοια με την Αττική καθώς και την διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα
Ακόμη, θα αξιολογηθούν εξ αρχής οι αιτήσεις που λιμνάζουν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι οποίες αφορούν έργα ισχύος 7.000 μεγαβάτ περίπου.

Σε σχέση με το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας  στα κτίρια, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι θα μελετηθεί η πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης και θα επιδιωχθεί η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων.

Επιπλέον θα εφαρμοστεί ένας νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, με σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις, που θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, την απλή, ουσιαστική, γρήγορη και μη δαπανηρή επιθεώρηση κτιρίων.

«Κάθε δημόσιο έργο αστικής ανάπλασης θα έχει σαφείς ποσοτικούς στόχους για τη θερμική, ενεργειακή και περιβαλλοντική του απόδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός, προσθέτοντας ότι το εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης σε κτίρια και αστικές περιοχές μπορεί να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσθετες εργατοημέρες στον κατασκευαστικό τομέα με σημαντικούς πόρους για την εγχώρια βιομηχανία.

Αναφερόμενη στους ενεργειακούς αγωγούς και ειδικότερα στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η όποια επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής μας δεν πρόκειται να επιφέρει δυσάρεστες εκπλήξεις στους εταίρους μας. Ειδικά σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους θα προτείνουμε στη Βουλγαρία τη σύσταση Κοινής Επιτροπής για να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά διασυνοριακά προβλήματα σε συμφωνία με την Συνθήκη του ESPOO».

Γενικότερα η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει την υλοποίηση του τουρκοελληνοïταλικού αγωγού φυσικού αερίου ITGI, καθώς και θα υποστηρίξει όλους τους αγωγούς του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου» (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ο South Stream αλλά και ο ΤΑΡ).

Επιπλέον θα ενισχυθούν οι διασυνδέσεις του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τα αντίστοιχα συστήματα της Ιταλίας και άλλων Βαλκανικών χωρών.

«Βασικός στόχος και δέσμευση του νέου υπουργείου αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής που θα στοχεύει στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, τον σταδιακό περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες και τη μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών CΟ2, χωρίς η πυρηνική ενέργεια να συμπεριλαμβάνεται στις αποδεκτές από εμάς λύσεις», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη.

Στο σημείο αυτό η κα Μπιρμπίλη ξεκαθάρισε ότι ούτε η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιθάνθρακα θεωρείται αποδεκτή και προσδιόρισε τις ακόλουθες προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής:

-Εγκατάσταση νέων, σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με τη σταδιακή απόσυρση και τον απαραίτητο τον εκσυγχρονισμό των παλαιών μονάδων παραγωγής, που έχουν χαμηλό βαθμό απόδοσης και υψηλές εκπομπές.

-Ανάπτυξη του ΔΕΣΜΗΕ, έτσι ώστε να  διευκολυνθούν τα έργα σύνδεσης των  εγκαταστάσεων ΑΠΕ και παράλληλα προώθηση των διασυνδέσεών του με τα συστήματα των γειτονικών χωρών.

-Αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,  ώστε να υπάρχει διαφάνεια και συνεχής έλεγχος της τήρησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.