Η κυβέρνηση της Κένυας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για την ανάπτυξη μιας οδού δισεκατομμυρίων, η οποία θα παρέχει το Σουδάν με κινεζικό πετρέλαιο. Την προηγούμενη χρονιά, η Κένυα είχε συνομιλήσει με το Κατάρ για μια επένδυση ύψους 3,5 δις δολαρίων στους λιμένες της χώρας, με αντάλλαγμα την εκμίσθωση 40.000 εκταρίων γης για καλλιέργεια.

Η κυβέρνηση της Κένυας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για την ανάπτυξη μιας οδού δισεκατομμυρίων, η οποία θα παρέχει το Σουδάν με κινεζικό πετρέλαιο. Την προηγούμενη χρονιά, η Κένυα είχε συνομιλήσει με το Κατάρ για μια επένδυση ύψους 3,5 δις δολαρίων στους λιμένες της χώρας, με αντάλλαγμα την εκμίσθωση 40.000 εκταρίων γης για καλλιέργεια. Η συμφωνία τελικά δεν επιτεύχθηκε και τώρα ο πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα δήλωσε στους FT πως εξετάζει τη συνεργασία με την Κίνα.

 

«Οι Κινέζοι παρέχουν όλο το πακέτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οντίνγκα, αναφερόμενος στον συνδυασμό χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας, τον οποίο μπορούν να παρέχουν οι κινεζικές τράπεζες και οι εταιρείες κατασκευών στις χώρες της Αφρικής.

 

Αντιπροσωπεία της Κένυας βρέθηκε στο Πεκίνο τις προηγούμενες ημέρες, όπου διαπραγματεύτηκε την κατασκευή λιμένος στην περιοχή Λαμού, καθώς και οδικά και σιδηροδρομικά έργα στα σύνορα με την Αιθιοπία και το Σουδάν.

 

Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα της κινεζικής διείσδυσης τους τελευταίους μήνες στην Αφρική, η οποία περιλαμβάνει μια συμφωνία για πετρέλαιο και μεταλλεύματα στη Γουινέα και μια προσφορά για 6 δις βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα της Νιγηρίας.

 

Ο ρόλος της Κένυας στα κινεζικά σχέδια είναι προς το παρόν αυτός του διακομιστή, καθώς γειτνιάζει με χώρες που διαθέτουν πλούσιους φυσικούς πόρους. Η CNOOC πάντως, ο τρίτος μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της Κίνας, αναμένεται να ξεκινήσει εργασίες για την ανακάλυψη πετρελαίου στην Κένυα στα τέλη του μήνα, όπως δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

 

Τα έργα αυτά εφόσον ολοκληρωθούν, αναμένεται να ωθήσουν την ανάπτυξη του βορείου τμήματος της Κένυας, ενώ θα παρέχουν και μια δεύτερη οδό για το πετρέλαιο του νοτίου Σουδάν, μια περιοχή ημιαυτόνομη.