Σε πολύ σύντομο χρνικό διάστημα εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε πιο μαζική εφαρμογή η καλλιέργεια φυκιών (άλγεων) για την παραγωγή βιομάζας, μια ενεργειακή λύση που είχε κριθεί ασύμφορη στις ΗΠΑ γύρω στο 1990, αλλά τώρα βγαίνει ξανά από το συρτάρι, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται.
Σε πολύ σύντομο χρνικό διάστημα εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε πιο μαζική εφαρμογή η καλλιέργεια φυκιών (άλγεων) για την παραγωγή βιομάζας, μια ενεργειακή λύση που είχε κριθεί ασύμφορη στις ΗΠΑ γύρω στο 1990, αλλά τώρα βγαίνει ξανά από το συρτάρι, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται.

Η εκμετάλλευση της βιομάζας των άλγεων θεωρείται ότι θα μπορούσε να αλλάξει το ενεργειακό και οικονομικό τοπίο του πλανήτη, όπως προέκυψε στη διάρκεια συνάντησης εργασίας που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το αμερικανικό προξενείο.

Βασικός στόχος του Workshop είναι να παρουσιασθούν τα πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνητικών & τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα των συστημάτων μαζικής παραγωγής φυκών, παραγωγής βιοκαυσίμων & υψηλής προστιθέμενης αξίας χημικών προϊόντων.

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή βιομάζας από άλγη και να μειωθεί το κόστος», τόνισε ο δρ Ντέιβιντ Νόμπλς, από το Πανεπιστήμιο Τέξας, προσθέτοντας ότι οι απόψεις για το κόστος διίστανται, αφού κάποιοι το προσδιορίζουν σε 4-5 δολάρια/γαλόνι και άλλοι σε 20 δολάρια/γαλόνι. Μεταξύ άλλων, ο κ.Νομπλς σημείωσε ότι η μελέτη εκμετάλλευσης βιομάζας άλγεων ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1970 και διεκόπη το 1990, αφού, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής από τη μια και των χαμηλών τιμών πετρελαίου από την άλλη, κρίθηκε ασύμφορη διαδικασία. Με τις σημερινές τιμές πετρελαίου, όμως, οι σχετικές μελέτες τέθηκαν εκ νέου στο μικροσκόπιο των ειδικών.

«Πολλά υποσχόμενα», χαρακτήρισε τα πειραματικά δεδομένα που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο για την εκμετάλλευση της βιομάζας των άλγεων ο καθηγητής Σπύρος Αγάθος του Πανεπιστημίου Louvain (Βέλγιο), τονίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε φειδωλοί σε δηλώσεις, αφού η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον». Επεσήμανε μάλιστα ότι η Ελλάδα παρέχει ιδανικές καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια άλγεων. Πρόσθεσε ότι η κατασκευή σχετικών μονάδων κοντά σε περιοχές όπου ρέουν θερμά νερά εξασφαλίζει τον περιορισμό του κόστους επένδυσης.

Τη φιλοδοξία να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2007-2013 επενδύσεις που αφορούν στην καλλιέργεια άλγεων για την παραγωγή βιομάζας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Κώστας Κυπαρισσίδης, προσθέτοντας ότι από το κέντρο έχει ήδη δημιουργηθεί τεχνολογική πλατφόρμα εκμετάλλευσης μικρο-άλγεων για την παραγωγή βιοκαυσίμων, βιοενέργειας και βιοχημικών προϊόντων. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το κόστος επένδυσης κρίνεται ανταγωνιστικό σε σχέση με την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, αφού, όπως σημείωσε, «η απόδοση της εκμετάλλευσης των άλγεων είναι 100 φορές μεγαλύτερη».

Τόνισε ότι η εφαρμογή τεχνολογιών εκμετάλλευσης άλγεων θα συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση στροφής της χώρας μας προς μια νέα πιο αειφόρα κάλυψη των απαιτούμενων ενεργειακών αναγκών, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις ανεκμετάλλευτες πλουτοπαραγωγικές πηγές βιομάζας.

Η τεχνολογική πλατφόρμα άλγεων του ΕΚΕΤΑ χωρίζεται σε επτά φάσεις που αφορούν σε: επιλογή-βελτιστοποίηση και γενετική τροποποίηση δυναμικών καλλιεργειών άλγεων, σχεδιασμό διεργασιών παραγωγής βιομάζας από άλγες και μικρο-άλγες, μελέτη παραγωγής βιομάζας από μικρο-άλγες σε εργαστηριακή κλίμακα, σχεδιασμό βιοχημικών και θερμοχημικών διεργασιών παραγωγής βιοκαυσίμων τρίτης γενιάς, βιοενέργειας και υψηλής προστιθέμενης αξίας βιοχημικών προϊόντων, εγκατάσταση και λειτουργίας πιλοτικής σχετικής μονάδας, ολοκληρωμένη ψηφιακή παραγωγή βιοκαυσίμων τρίτης γενιάς και αξιολόγηση αειφορίας καινοτόμου τεχνολογίας. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται σε 10-15 εκατ. ευρώ.