Μοναδική Λύση η Αναδιάρθρωση

Οταν η χώρα ενσωματώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υιοθέτησε ως νόμισμά της το ευρώ, με επανειλημμένες παρεμβάσεις μου στον δημόσιο διάλογο είχα επισημάνει τι ακριβώς συνεπάγονταν αυτές οι αποφάσεις από την άποψη της οικονομικής πολιτικής που έπρεπε να ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε.
Του Γιώργου Mπήτρου
Σαβ, 24 Οκτωβρίου 2009 - 09:40
Οταν η χώρα ενσωματώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υιοθέτησε ως νόμισμά της το ευρώ, με επανειλημμένες παρεμβάσεις μου στον δημόσιο διάλογο είχα επισημάνει τι ακριβώς συνεπάγονταν αυτές οι αποφάσεις από την άποψη της οικονομικής πολιτικής που έπρεπε να ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2000 και μετά οι ελληνικές κυβερνήσεις εξακολούθησαν να ασελγούν σε βάρος της οικονομίας και της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, ακολουθώντας την ίδια αποτυχημένη οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν καθ' όλη τη μεταπολίτευση.

Δηλαδή μια οικονομική πολιτική, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη μεγέθυνση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα με αντίστοιχη συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αλλά με την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ) αυτό που χρειαζόταν ήταν η ανάπτυξη να στηριχθεί στον πλέον παραγωγικό και ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα. Κάναμε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειαζόταν, και τώρα όλα δείχνουν ότι ήλθε η ώρα της λυπητερής. Γι' αυτό είναι ανώφελο να το παίζουμε κουτοπόνηροι και να επαιτούμε και πάλι βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Εύχομαι δε οι τελευταίοι να σταθούν άτεγκτοι απέναντί μας και να απαιτήσουν να προχωρήσουμε στην άμεση υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχουμε κατά καιρούς αναλάβει απέναντί τους.

Εξάλλου, αν οι Ευρωπαίοι μάς θεωρούν πραγματικούς εταίρους τους, τη μεγαλύτερη βοήθεια που μπορούν να μας προσφέρουν είναι να μας επιβάλλουν να αλλάξουμε νοοτροπία.

Από την πλευρά μας αυτό το οποίο μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να απαντήσουμε στην δυσάρεστη παγκόσμια και εγχώρια «κρίση» με μια άλλη βελτιωτική «κρίση», η οποία στην καθομιλουμένη έχει περάσει με τον όρο «αναδιάρθρωση». Με άλλα λόγια, όπως λέμε ότι «η φωτιά καταπολεμείται μόνο με φωτιά», η άποψή μου είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με άμεση αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, τώρα δικαιολογείται να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε να μην μας προλάβουν οι δυσάρεστες εξελίξεις. Γιατί όσο αδρανούμε και το παίζουμε όπως ο «βιολιστής στη στέγη», τόσο πιο σύντομα η χώρα μας θα μπει κάτω από διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Συμπερασματικά, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών συμφωνούν ότι η ταχύρρυθμη ανάπτυξη της οικονομίας περνάει μέσα από την αναδιάρθρωση με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Τώρα λοιπόν που βρισκόμαστε σε δημοσιονομικό και ανταγωνιστικό αδιέξοδο, είναι λάθος να εφησυχάσουμε. Ετσι, αφού η επιτυχία ή αποτυχία της νέας κυβέρνησης θα κριθεί από την αποφασιστικότητά της σ' αυτόν τον τομέα, τώρα είναι η ώρα να τολμήσει.

Ο κ. Γιώργος Μπήτρος είναι ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/10/2009)