Διεθνής Ανησυχία για την Αναπλήρωση των Αποθεμάτων Πετρελαίου

Διεθνής Ανησυχία για την Αναπλήρωση των Αποθεμάτων Πετρελαίου
Tου Κ. Ν. Σταμπολή στο Λονδίνο
Πεμ, 22 Οκτωβρίου 2009 - 08:53
Την έντονη ανησυχία τους για τον ρυθμό αναπλήρωσης των αποθεμάτων πετρελαίου εξέφρασαν παράγοντες της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου “Oil and Money” που οργανώνεται στο Λονδίνο από την Herald Tribune, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα. Ποιο συγκεκριμένα ομιλώντας κατά την έναρξη του συνεδρίου ο CEO της BP κ. Tony Hayward αναφέρθηκε στον κυρίαρχο ρόλο των υδρογονανθράκων στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη επισημαίνοντας ότι η ζήτηση για ενέργεια μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά 45% και με το 80% της ζήτησης να καλύπτεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Την έντονη ανησυχία τους για τον ρυθμό αναπλήρωσης των αποθεμάτων πετρελαίου εξέφρασαν παράγοντες της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου “Oil and Money” που οργανώνεται στο Λονδίνο από την Herald Tribune, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα. Ποιο συγκεκριμένα ομιλώντας κατά την έναρξη του συνεδρίου ο CEO  της BP κ. Tony Hayward αναφέρθηκε στον κυρίαρχο ρόλο των υδρογονανθράκων στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη επισημαίνοντας ότι η ζήτηση για ενέργεια μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά 45% και με το 80% της ζήτησης να καλύπτεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Για αυτό το λόγο θα χρειασθεί να παραμείνει αμείωτος ο ρυθμός ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προκειμένου να υπάρξει αναπλήρωση των πεδίων που εξαντλούνται», εδήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Hayward.

Αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής και της ανάγκης μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, ο κ. Hayward παρατήρησε ότι η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα (low carbon economy) δεν μπορεί να γίνει απ’ την μία μέρα στην άλλη και θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει μία σταδιακή μετάβαση σε ένα διαφορετικό ενεργειακό ισοζύγιο. «Θα χρειασθεί να χαραχθεί μία εξελικτική πορεία και όχι να γίνει μία επανάσταση για να επιφέρουμε μία ουσιαστική αλλαγή στο ενεργειακό μίγμα», σημείωσε ο κ. Hayward. Σε αυτήν την εξελικτική πορεία οι υδρογονάνθρακες θα εξακολουθήσουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο για αυτό και η εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων έχει τόση σημασία, ετόνισαν στις τοποθετήσεις τους εξέχοντα στελέχη ενεργειακών εταιρειών που συμμετέχουν στο συνέδριο όπως ο CEO της ENI κ. Paolo Scaronι, ο κ. James Mulva, CEO της ConocoPhilips και ο κ. Jakob Thomasen CEO της Maersk Oil και ο κ. Shokri Ganem της National Libya Oil Corporation.

Παρά το γεγονός ότι το 2009 έχει χαρακτηρισθεί ως μία καλή χρονιά για τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, με την ανακάλυψη 10 νέων αξιόλογων κοιτασμάτων, η ανησυχία είναι διάχυτη στην βιομηχανία πετρελαίου ότι δεν υπάρχει επαρκής αναπλήρωση των εξαντλούμενων αποθεμάτων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας IHS Herold κάθε χρόνο πρέπει να προστίθεται παραγωγή της τάξης των 3,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα για να καλύπτεται ικανοποιητικά η ζήτηση. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια οι ανακαλύψεις αναπληρώνουν μόνο το 88% των απαιτούμενων ποσοτήτων με αποτέλεσμα να εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν η παγκόσμια παραγωγή θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που εκτιμάται ότι θα επανέλθει με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας μετά το 2010. Ήδη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει για το 2010 αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 1,7%.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για τις εταιρείες για να συνεχίσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα, είναι η διατήρηση των τιμών στα σημερινά τους επίπεδα, δηλαδή στην ζώνη των $65 με $75 το βαρέλι. Παρ’ όλα αυτά οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι μάλλον απαισιόδοξες. Βάσει πρόσφατης μελέτης της Γαλλικής πολυεθνικής πετρελαϊκής εταιρείας TOTAL, η παγκόσμια αγορά θα αντιμετωπίσει έλλειψη 4,0 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα το 2015 αφού ο ρυθμός εμπορικής εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων αναμένεται να έχει μειωθεί λόγω μιας σειράς δυσμενών παραγόντων όπως οι χαμηλές τιμές και η διεθνής οικονομική ύφεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της TOTAL η παγκόσμια παραγωγή το 2015 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 89,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα αντί περσινής πρόβλεψης για 93,0 εκατ. βαρέλια.