Λιγότερες από 50 ημέρες απομένουν ώς τη σύνοδο της Κοπεγχάγης και την εβδομάδα που πέρασε υπουργοί από είκοσι χώρες συναντήθηκαν στο Λονδίνο, για να αντιμετωπίσουν μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις ενόψει μιας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα: τον λιθάνθρακα.
Λιγότερες από 50 ημέρες απομένουν ώς τη σύνοδο της Κοπεγχάγης και την εβδομάδα που πέρασε υπουργοί από είκοσι χώρες συναντήθηκαν στο Λονδίνο, για να αντιμετωπίσουν μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις ενόψει μιας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα: τον λιθάνθρακα.

Για όσους ενδιαφέρονται για το κλίμα, αλλά θέλουν να έχουν και ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τους, ο λιθάνθρακας είναι το καύσιμο που πρέπει να καθαρίσουμε. Από τα καύσιμα που διαθέτουμε ο λιθάνθρακας εκλύει τα υψηλότερα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα, όχι μόνο συγκριτικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε σύγκριση με άλλα ορυκτά καύσιμα. Μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που λειτουργεί με καύση άνθρακα, εκλύει σχεδόν διπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με μία μονάδα που λειτουργεί με φυσικό αέριο.

Ομως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό, γιατί σε αυτόν βασίζονται τα δίκτυα ηλεκτροπαραγωγής σε πάρα πολλές χώρες διεθνώς. Ο λιθάνθρακας είναι φθηνός και άφθονος. Στη Βρετανία, ο λιθάνθρακας καλύπτει το ένα τρίτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε άλλες χώρες το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο. Στην Πολωνία για παράδειγμα 95% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από εργοστάσια που χρησιμοποιούν λιθάνθρακα. Είναι πολύ δύσκολο να δούμε ένα ενεργειακά ασφαλές μέλλον χωρίς λιθάνθρακα.

Λύση σε αυτό το δίλημμα θα μπορούσε να δοθεί από την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Η μέθοδος δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει 90% των εκπομπών των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που λειτουργούν με λιθάνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα δεσμεύεται στους καπναγωγούς και διοχετεύεται σε χώρους μακροχρόνιας φύλαξης. Η μέθοδος δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τον λιθάνθρακα σε καύσιμο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Χωρίς αυτή, το κόστος αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών θα αυξηθεί κατά 70%.

Η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι νέα και περίπλοκη, και αυτό αποτελεί πρόκληση. Θα χρειαστεί συντονισμένη προσπάθεια ώστε να ξεπεράσει το στάδιο των επιδείξεων μικρής κλίμακας στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα και να ενταχθεί στις βασικές προδιαγραφές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η κλίμακα της αλλαγής που απαιτείται είναι αντίστοιχη της βιομηχανικής επανάστασης. Πρέπει όμως να ολοκληρωθεί γρήγορα εάν θέλουμε να προλάβουμε τις κλιματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε διεθνώς.

Η Βρετανία έχει ήδη εκπονήσει τολμηρά σχέδια για την εφαρμογή της μεθόδου δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Προτείνουμε τις πιο αυστηρές προδιαγραφές παγκοσμίως για τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και σχεδιάζουμε να στηρίξουμε τη λειτουργία έως και τεσσάρων εμπορικών μονάδων δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Αναγκαία η συνεργασία

Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν έχουμε δεύτερη ευκαιρία, δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μια μέρα ώς τη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων και των επαφών στο Λονδίνο, ώστε να προωθήσουμε την πλέον φιλόδοξη, αποτελεσματική και δίκαιη συμφωνία. Εάν θέλουμε όντως να καταλήξουμε σε συμφωνία στην Κοπεγχάγη πρέπει να συνεργαστούμε.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να ηγηθεί μιας διεθνούς προσπάθειας.

Η απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, να προχωρήσει στην ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σηματοδοτεί με σαφήνεια τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη. Ενόψει της Κοπεγχάγης αναμένω ότι θα συνεργαστούμε ακόμα στενότερα ώστε να κάνουμε το όραμά μας για αειφόρο ανάπτυξη πραγματικότητα για τις επόμενες γενιές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε άπρακτοι.

Ο  Εντ Μιλιμπαντ είναι Βρετανός υπουργός Ενέργειας & Κλιματικών Αλλαγών.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/10/2009)