Η Total προειδοποίησε τις πολιτικές ηγεσίες ότι βρίσκονται προ του κινδύνου έλλειψης στο πετρέλαιο αν προωθήσουν περιβαλλοντικές πολιτικές που θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες πριν υπάρξουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Η Total προειδοποίησε τις πολιτικές ηγεσίες ότι βρίσκονται προ του κινδύνου έλλειψης στο πετρέλαιο αν προωθήσουν περιβαλλοντικές πολιτικές που θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες πριν υπάρξουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας, Κριστόφ ντε Μαρτζερί, δήλωσε σε συνέντευξή του στους FT:«Οι κυβερνήσεις πρέπει να εκτιμήσουν τις ανάγκες του πλανήτη σε ενέργεια και να σταματήσουν να μιλούν για ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, ενώ στη συνέχεια δεν θα έχουμε αρκετή».

Η πρόταση του κ. ντε Μαρτζερί είναι η υιοθέτηση μακροχρόνιων, διαφανών πολιτικών που θα μειώσουν τις εκπομπές ώστε η πετρελαϊκή βιομηχανία να λάβει επενδυτικές αποφάσεις. «Εμείς ως εταιρείες δεν μπορούμε να αναλάβουμε το ρίσκο. Επενδύουμε δίχως να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το πλαίσιο σχετικά με τον άνθρακα» δήλωσε σχετικά.

Ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, ο κ. ντε Μαρτζερί προειδοποίησε: «Μην πάτε στην Κοπεγχάγη με μόνη ανησυχία σας το περιβάλλον. Διατηρούμε επίσης προβληματισμό σχετικά με την πρόσβαση στην ενέργεια. Αν ασχοληθείτε μόνο με το ένα τότε είμαστε τελειωμένοι και δεν το επιθυμούμε αυτό».

Σε διάσκεψη αυτή την εβδομάδα ο διευθύνων της Total προκάλεσε τα στελέχη των άλλων επιχειρήσεων να διαψεύσουν τη θεωρία του ότι ο πλανήτης δεν θα μπορέσει ποτέ να παράγει περισσότερα από 100 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα (20% περισσότερο από σήμερα), διότι πολλά από τα υπάρχοντα κοιτάσματα βρίσκονται σε χώρες οι οποίες δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν.

Δεν αναμένει εντυπωσιακή πρόοδο στην Κοπεγχάγη και δήλωσε ότι η βιομηχανία που θα πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για μείωση των εκπομπών θα μείνει πιθανότατα χωρίς έναν οδικό χάρτη για την επένδυση στην τεχνολογία και τις φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας.

«Οι πλευρές που συμμετέχουν δεν είναι έτοιμες για μια δέσμευση. Θεωρώ πως οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι και θα είναι προσεκτικοί να μη φτάσουν σε ακραίο σημείο», δήλωσε.

Πέρα από αυτά τα ζητήματα, ο κ. ντε Μαρτζερί αναφέρθηκε και στη νέα πιθανή συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας, για την οποία δήλωσε πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιχειρήσουν να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα με πρόσθετους φόρους σε εταιρείες που προχωρούν στη μελέτη και την ανάπτυξη κοιτασμάτων στη Βόρεια Θάλασσα.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως ανησυχεί ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει φόρους στις εκπομπές διοξειδίου για τις πετρελαϊκές. «Αυτό θα σταματήσει την επένδυση σε μια περίοδο που τα πράγματα είναι ήδη περίπλοκα στην Ευρώπη», προειδοποίησε.

Σημειώνεται ότι η Total φιλοδοξεί να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 3-5 χρόνια. «Χρειαζόμαστε πρόσθετα κίνητρα για να αναπτύξουμε μικρότερα κοιτάσματα με μεγαλύτερο ρίσκο σε εχθρικό περιβάλλον», τόνισε. Κάλεσε τη Βρετανία να διατηρήσει την δραστηριότητα των μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι η πρόσφατη μείωση στις εξορύξεις στη διάρκεια της κρίσης προκλήθηκε εν πολλοίς από τις μικρότερες εταιρείες οι οποίες δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους.

Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη εάν η Βρετανία και άλλες χώρες αποτύχουν να εφαρμόσουν έξυπνες περιβαλλοντικές πολιτικές. «Ελπίζω να έχετε πολλά κεριά», δήλωσε χαρακτηριστικά.