Προώθηση Νέου Αναπτυξιακού Μοντέλου

H κρίση στην ελληνική οικονομία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόκληση αλλά και ως ευκαιρία για το συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής και την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.
Energia.gr
Τρι, 27 Οκτωβρίου 2009 - 15:38
H κρίση στην ελληνική οικονομία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόκληση αλλά και ως ευκαιρία για το συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής και την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Η διεθνής κρίση και η κρισιμότητα των οικονομικών συνθηκών μπορούν να δράσουν ως καταλύτης προκειμένου να ανοίξει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του δημόσιου τομέα -δημόσια διοίκηση, δημοσιονομική διαχείριση, κοινωνική ασφάλιση, εκπαιδευτικό σύστημα- και στις αγορές προϊόντων και εργασίας που είναι απαραίτητες για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Τα παραπάνω αποτελούν απόψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες συνοδεύουν την ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική πολιτική που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη και που περιγράφονται αναλυτικά οι εξελίξεις στην οικονομία.

Όμως θα μπορούσαν να είναι και απόψεις όλων των πολιτών οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι τα περιθώρια για την εφαρμογή μιας επεκτατικής οικονομικής πολιτικής είναι ανύπαρκτα, αλλά παράλληλα είναι καιρός να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και η οικονομία. Οι διαρθρωτικές αλλαγές εξαγγέλλονται μετά περίσσειας πειθούς από τις κυβερνήσεις, υλοποιούνται όμως ελάχιστες και επουσιώδεις.

Έχει αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες ως μέγα πρόβλημα η δημοσιονομική εκτροπή. Και έτσι είναι. Αλλά το δημοσιονομικό πρόβλημα προκύπτει γιατί υπάρχουν πλείστα όσα ζητήματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί και αφορούν τόσο τα έσοδα, όσο και τις δαπάνες.

Η πρόταση που έχει γίνει από διάφορες πλευρές ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή στηρίζεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τα δύο τρίτα από την πλευρά των δαπανών και κατά το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων. Ταυτόχρονα η αναδιάρθρωση των δημοσίων δαπανών υπέρ των κατηγοριών εκείνων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως είναι οι δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα και την τεχνολογία και τη δημιουργία υποδομών, είναι επιτακτική.

Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση, και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο ασχολείται με την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Μέσω αυτού θα υπάρξει και το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Έχει ουσιώδη σημασία με το σχέδιο αυτό να μεταδοθεί στις αγορές το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο μεσοπρόθεσμο στόχο της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης καθώς αυτό θα ενισχύσει τη αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 23/10/2009)