Εκτιμήσεις για Περαιτέρω Άνοδο των Τιμών του Αργού Πετρελαίου, Ελέω Αδύναμου Δολαρίου

Εκτιμήσεις για Περαιτέρω Άνοδο των Τιμών του Αργού Πετρελαίου, Ελέω Αδύναμου Δολαρίου
Της Σοφίας Σκουλικαρη
Δευ, 26 Οκτωβρίου 2009 - 16:46
Το πετρέλαιο είναι «πολύ φθηνό» και η πρόσφατη υποχώρηση του δολαρίου στο 1,50 ως προς το ευρώ -στα χαμηλά 14μήνου- «μπορεί να το οδηγήσει ώς και στα 88 δολάρια το βαρέλι». Αν, μάλιστα, η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ διαμορφωθεί στα 1,55 δολάρια, η τιμή του αργού «μπορεί να φθάσει ώς και τα 96 δολάρια».
Το πετρέλαιο είναι «πολύ φθηνό» και η πρόσφατη υποχώρηση του δολαρίου στο 1,50 ως προς το ευρώ -στα χαμηλά 14μήνου- «μπορεί να το οδηγήσει ώς και στα 88 δολάρια το βαρέλι». Αν, μάλιστα, η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ διαμορφωθεί στα 1,55 δολάρια, η τιμή του αργού «μπορεί να φθάσει ώς και τα 96 δολάρια». Αυτή είναι η πιο πρόσφατη εκτίμηση μετά το νέο άλμα της τιμής του μαύρου χρυσού στη Νέα Υόρκη την εβδομάδα που πέρασε, πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι. Διατυπώθηκε από τη γερμανική τράπεζα Dekabank, η οποία πραγματοποίησε μελέτη για τις μεταβολές της τιμής του αργού βάσει των διακυμάνσεων του δολαρίου.

Απόψεις πολλές εκφράζονται τον τελευταίο καιρό, με αφορμή το νέο ανοδικό κύμα των τιμών του πετρελαίου διεθνώς. Αναλυτές της Barclays Capital θεωρούν ότι, εφόσον «τα χειρότερα πέρασαν» για την παγκόσμια οικονομία, «τα θεμέλια για μια βιώσιμη πορεία των τιμών προς τα πάνω έχουν πλέον τεθεί». Η επάνοδος της Κίνας σε ρυθμούς ραγδαίας ανάπτυξης και τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα στη Δύση είναι κάποιοι από τους παράγοντες που συντηρούν το κλίμα αισιοδοξίας για την ανάκαμψη και επακόλουθα για την ενεργειακή ζήτηση.

Διαψεύδοντας ωστόσο τους υπερβολικά αισιόδοξους, η ζήτηση παραμένει πεισματικά υποτονική, με την παγκόσμια κατανάλωση να στηρίζεται κυρίως στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες - και πάλι την Κίνα, αλλά και την Ινδία, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να τονώσουν τη ζήτηση αφορούν μεγέθη της πραγματικής οικονομίας που προβλέπεται ότι θα καθυστερήσουν να ακολουθήσουν την ανάκαμψη των αγορών. Ενα από αυτά, το κυριότερο, είναι η απασχόληση. Και πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό που ωθεί ανοδικά τις αγορές πετρελαίου και ευρύτερα των πρώτων υλών είναι μάλλον η προσδοκία της ανάκαμψης, παρά τα πραγματικά στοιχεία.

Μπορεί ο ΟΠΕΚ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας και άλλοι να αναθεωρούν τώρα προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση (ο γενικός διευθυντής του καρτέλ, Αμπντουλά αλ-Μπάντρι, προεξοφλεί συρρίκνωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και προειδοποιεί για πιθανή αύξηση του πλαφόν παραγωγής στη σύνοδο του Δεκεμβρίου).

Προς το παρόν, όμως, αυτό που φαίνεται να επιτυγχάνει το άλμα των τιμών -κατά 125% από τα μέσα Φεβρουαρίου- είναι να ξυπνάει από τον λήθαργο τους κολοσσούς της παραγωγής, στους οποίους η ραγδαία πτώση από τα ιστορικά υψηλά των 147 δολαρίων το βαρέλι επέφερε φέτος καταρράκωση των κερδών. Κορυφαίες πετρελαϊκές, όπως οι Exxon Mobil, Chevron και ConocoPhillips, αναμένεται να ανακοινώσουν μείωση των κερδών τους κατά 60% και πλέον το τρίτο τρίμηνο, ενώ η κορυφαία ανεξάρτητη εταιρεία διύλισης των ΗΠΑ Valero Energy προβλέπεται ότι θα ανακοινώσει ζημία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών σπεύδουν να κηρύξουν το τέλος της κάμψης στις τιμές, τονίζοντας πως τα 81 και πλέον δολάρια είναι «ένα επίπεδο στο οποίο μπορεί κανείς να κινηθεί». Η Chevron ανακοίνωσε ότι αύξησε την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής της διεθνώς, κυρίως λόγω των αναταραχών στη Νιγηρία. Και ο κ. Αλ Μπάντρι του ΟΠΕΚ προανήγγειλε αυτές τις ημέρες αναβίωση 35 προγραμμάτων για αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας, τα οποία είχαν «παγώσει» λόγω της πτώσης των τιμών. Επτά εξ αυτών, με δυνατότητα παραγωγής 1,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ήδη έχουν δρομολογηθεί.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/10/2009)