Η Απελευθέρωση της Αγοράς Φέρνει… Χοντρό Παιχνίδι με το Υγροποιημένο Αέριο

Η Απελευθέρωση της Αγοράς Φέρνει… Χοντρό Παιχνίδι με το Υγροποιημένο Αέριο
Του Σωτήρη Χιωτάκη
Δευ, 2 Νοεμβρίου 2009 - 09:00
Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους ομίλους για συμβόλαια 3 έως 5 χρόνων με την ΔΕΠΑ – Στη «γύρα» ΔΕΗ και Μυτιληναίος, ενώ «ψάχνονται» για να πουλήσουν στην Ελλάδα κι οι εφοπλιστές Αγγελικούσης, Ν.Τσάκος και Γ. Προκοπίου. Οι πολυδαίδαλες και χρονοβόρες διαδικασίες στο παγκόσμιο παιχνίδι των αγωγών καθώς και η σύγκλιση των τιμών με το «παραδοσιακό» φυσικό αέριο, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, έχουν φέρει διεθνώς στο προσκήνιο το υγροποιημένο φυσικό αέριο, εν συντομία γνωστό ως LNG.
Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους ομίλους για συμβόλαια 3 έως 5 χρόνων με την ΔΕΠΑ – Στη «γύρα» ΔΕΗ και Μυτιληναίος, ενώ «ψάχνονται» για να πουλήσουν στην Ελλάδα κι οι εφοπλιστές Αγγελικούσης, Ν.Τσάκος και Γ. Προκοπίου.

Οι πολυδαίδαλες και χρονοβόρες διαδικασίες στο παγκόσμιο παιχνίδι των αγωγών καθώς και η σύγκλιση των τιμών με το «παραδοσιακό» φυσικό αέριο, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, έχουν φέρει διεθνώς στο προσκήνιο το υγροποιημένο φυσικό αέριο, εν συντομία γνωστό ως LNG.

Αναλυτές έγκυρων διεθνών οίκων και ενεργειακών ομίλων προβλέπουν στις δεκαετίες που έρχονται αύξηση της χρήσης του LNG με εντυπωσιακούς ρυθμούς, ωστόσο το «παιχνίδι» που γίνεται πλέον πάνω στο συγκεκριμένο καύσιμο αφορά και την δική μας αγορά.
Η τελευταία βρίσκεται σε διαδικασία απελευθέρωσης, έπειτα από την προ δύο εβδομάδων εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να διέπει την λειτουργία Ανεξάρτητων Συστημάτων Φυσικού Αερίου καθώς και την αδειοδότηση για διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου στην χώρα μας.

Ωστόσο, οι κινήσεις …παικτών και δυνάμει παικτών είναι σε πλήρη εξέλιξη. Καταρχήν η «Α» πληροφορείται ότι μεγάλοι ξένοι όμιλοι που πρωταγωνιστούν στον χώρο έχουν εκδηλώσει προς την ΔΕΠΑ το ενδιαφέρον τους να κλείσουν συμφωνίες προμήθειας LNG με χρονική διάρκεια 3 ή 5 ετών.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, ήδη προσφορές έχουν δοθεί από εταιρείες όπως η British Gas, η ιταλική ΕΝΙ και η Gaz de France, ενώ η ΔΕΠΑ ζητεί ποσότητες μεταξύ 300 και 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ετησίως.
 
Προς αύξηση ποσοτήτων από την Αλγερία

Η πρόβλεψη για σταδιακή σημαντική αύξηση των ποσοτήτων αερίου που θα χρειαστεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια από τα τρέχοντα περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στα 12 δισεκατομμύρια στο τέλος της μεθεπόμενης δεκαετίας, έχουν βάλει σε …τροχιά αύξησης και των ποσοτήτων υγροποιημένων αερίου που λαμβάνουμε από την Αλγερία.

Η εν ισχύ διακρατική σύμβαση προμήθειας φτάνει έως και το 2021 και προβλέπει την άφιξη στον σταθμό του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα 700 εκατ. κυβικών μέτρων LNG ετησίως. ΔΕΠΑ και Socar φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην αύξηση της συγκεκριμένης ποσότητας κατά μισό δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, αρχής γενομένης ίσως και εντός του 2010.

Εφόσον «πέσουν» οι σχετικές υπογραφές, θα έχουν ουσιαστικά καλυφθεί με την επιπλέον ποσότητα οι ετήσιες ανάγκες μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο.

Επιπλέον, στην αγορά έχουν βγει προς αναζήτηση ποσοτήτων και οι ίδιοι οι ηλεκτροπαραγωγοί, όπως η ΔΕΗ και ο όμιλος Μυτιληναίου, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κοιτάξει προς την Αίγυπτο αλλά και προς το Κατάρ. Ειρήσθω εν παρόδω ότι η ΔΕΗ έχει σχεδιάσει την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κρήτη, σε ένα σχέδιο το οποίο πάντως συναντά ακόμη αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.

Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ο τομέας και το ότι συμβόλαια υγροποιημένου αερίου αναζητούν στην αγορά και εφοπλιστές που ήδη διαθέτουν τα ειδικά πλοία μεταφοράς του καυσίμου. Ο Ιωάννης Αγγελικούσης, ο Νίκος Τσάκος και ο Γιώργος Προκοπίου καταγράφονται, συγκεκριμένα, από πηγές της αγοράς ως ενδιαφερόμενοι για μεγαλύτερη ανάμιξη σε έναν τομέα που δείχνει ότι, πέραν του μείζονος ενεργειακού ενδιαφέροντος, μπορεί να αποτελέσει μία νέα αφορμή ενίσχυσης των ναύλων στα επόμενα χρόνια.

Οι αποθήκες του ΔΕΣΦΑ, η Καβάλα και η σούπερ επένδυση του Κατάρ

Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, προφανώς, οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις σε υποδομές LNG. Ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη αναθέσει την μελέτη κατασκευής και τρίτης δεξαμενής στις εγκαταστάσεις του στην Ρεβυθούσα, οι οποίες στην διάρκεια της ρωσοουκρανικής κρίσης που είχε εκδηλωθεί στην αρχή της χρονιάς, είχαν καλύψει όχι μόνο το σύνολο των ελληνικών αναγκών αλλά και για κάποιες ημέρες και την Βουλγαρία.

Με την γειτονική, δε, χώρα έχει ήδη συναφθεί συμφωνία προμήθειάς της με 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, μέσω του νέου ελληνοβουλγαρικού αγωγού, καθώς ο ΔΕΣΦΑ έχει δεσμευθεί ότι είναι σε θέση να καλύψει την συγκεκριμένη ποσότητα.

Επιπλέον, στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα, η οποία ανήκει στον όμιλο Λαυρεντιάδη, η ΔΕΠΑ έχει το δικαίωμα να κατασκευάσει ανάλογες εγκαταστάσεις υποδοχής και επαναεριοποίησης LNG, σε ένα έργο για το οποίο έχει ήδη εκπονηθεί γεωλογική μελέτη.

Από τα δε μεγάλα έργα που έχουν προγραμματισθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά σε εκείνο του Κατάρ, το οποίο προβλέπει την δημιουργία εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα δώσει την δυνατότητα να διπλασιάσει το Κατάρ – χώρα με τα τρίτα μεγαλύτερα βεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο – τις ανά τον κόσμο εξαγωγές του σε LNG, οι οποίες έτσι θα φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο!

Δηλαδή, κάπου …25 Ελλάδες, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης…

(Δημοσιεύεται και στην εφημερίδα ΑΞΙΑ)