Αχίλλειος Πτέρνα το Aργό για την Aνάκαμψη

Η διολίσθηση του δολαρίου εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας «φούσκας» στην αγορά πετρελαίου, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις καταναλωτικές δαπάνες και να προκαλέσει νέα «βουτιά» της οικονομίας.
Energia.gr
Σαβ, 14 Νοεμβρίου 2009 - 13:37

Η διολίσθηση του δολαρίου εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας «φούσκας» στην αγορά πετρελαίου, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις καταναλωτικές δαπάνες και να προκαλέσει νέα «βουτιά» της οικονομίας.

Η εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος, από τις αρχές του έτους, θεωρήθηκε θετική για την Αμερική, καθώς ευνοεί την εταιρική κερδοφορία, τονώνει τις εξαγωγές και συμβάλλει στην αποκατάσταση των οικονομικών ανισορροπιών. Αλλά το «άλμα» στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να αποδειχθεί η «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομικής ανάκαμψης.

Από τις αρχές του έτους, όταν το δολάριο υποχωρεί, το πετρέλαιο κινείται ανοδικά. Και ένα ασθενέστερο αμερικανικό νόμισμα αποτελεί παράγοντα στήριξης για το πετρέλαιο, διότι καθιστά πιο φθηνά τα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια.

Η αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ δολαρίου και αργού πετρελαίου είναι εντυπωσιακά στενή: η 200 ημερών συνάφεια μεταξύ του δείκτη δολαρίου και του πετρελαίου ανέρχεται στο -0,94, όπως προκύπτει από στοιχεία του Reuters.

Υπό κάποια έννοια, όλα αυτά αποτελούν επανάληψη των γεγονότων της περσινής χρονιάς, τότε που η υποχώρηση του δολαρίου, σε συνδυασμό με χαμηλά επιτόκια και οικονομική ανάπτυξη στην Ασία, συντέλεσαν στην ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κοντά στα 150 δολάρια το βαρέλι, σε μια εξέλιξη που συνέβαλε στην παγκόσμια ύφεση.

Μια νέα «βουτιά» του δολαρίου κοντά στο 1,60 έναντι του ευρώ θα μπορούσε να ωθήσει το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Και αυτό θα ήταν αρκετό για τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού «stress», δεδομένης της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης, εκτιμούν αναλυτές.

«Εάν το πετρέλαιο αγγίξει σήμερα τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο αντίκτυπος για την παγκόσμια οικονομία θα είναι ο ίδιος όπως πέρυσι, που το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα 147 δολάρια το βαρέλι», τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, Νούριελ Ρουμπινί.

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μόνο η εξασθένηση του δολαρίου δεν αρκεί για να πυροδοτήσει ένα παρατεταμένο «ράλι» στις ενεργειακές τιμές. «Η αγορά κατοικιών απέχει πολύ από μια ''φούσκα''. Τα χρηματιστήρια έχουν ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους. Συνεπώς, εάν υπάρξει ''φούσκα'' σε κάποια αγορά ενεργητικού, φαίνεται ότι ο πιθανότερος ''υποψήφιος'' είναι η αγορά εμπορευμάτων», εκτιμά ο Ασράφ Λαϊντί, στρατηγικός αναλυτής στη CMC Markets.

(από την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», 13/11/2009)