Οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Σλοβενίας κ.κ Βλαντιμίρ Πούτιν και Borut Pahor υπέγραψαν συμφωνία για τη συμμετοχή της Σλοβενίας στο σχέδιο του αγωγού South Stream. Το επίσημο έγγραφο υπεγράφη από το Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, και το Σλοβένο ομόλογό του, Ματέι Λαχόβνικ, σε συνάντησή τους στο Νόβο-Ογκάριοβο της Ρωσίας.
Οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Σλοβενίας κ.κ Βλαντιμίρ Πούτιν και Borut Pahor υπέγραψαν συμφωνία για τη συμμετοχή της Σλοβενίας στο σχέδιο του αγωγού South Stream.

Το επίσημο έγγραφο υπεγράφη από το Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, και το Σλοβένο ομόλογό του, Ματέι Λαχόβνικ, σε συνάντησή τους στο Νόβο-Ογκάριοβο της Ρωσίας.

Το σχέδιο του South Stream, που θα αναλάβουν η ρωσική εταιρεία Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ, προβλέπει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η Σλοβενία αποτελεί την πέμπτη χώρα που υπογράφει συμφωνία με τη Ρωσία για συμμετοχή στο South Stream, ο οποίος παρακάμπτει την Ουκρανία και διέρχεται μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Ελλάδας, Σλοβενίας, καταλήγοντας στην Ιταλία.

Η έναρξη των εργασιών κατασκευής του South Stream έχει προγραμματιστεί επισήμως για το 2013, με χωρητικότητα που θα μπορούσε να φθάσει τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Η Κροατία έχει ζητήσει επίσης να συμπεριληφθεί στο σχέδιο της πορείας του αγωγού.

Η έγκριση της Σλοβενίας σηματοδοτεί ακόμη μια «νίκη» για το Κρεμλίνο στο να ανταγωνιστεί τα σχέδια κατασκευής του Ναμπούκο, του αγωγού που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο μέσω εισαγωγών από τη Ρωσία.

Εξάλλου, Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση ευελπιστούν ότι θα αποτρέψουν μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις μέσω της σύναψης συμφωνίας για τη δημιουργία ενός νέου και βελτιωμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, στο πλαίσιο της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών, οι δύο πλευρές επιθυμούν να μην επαναληφθούν οι διενέξεις που είχαν ως αποτέλεσμα τα προβλήματα στην τροφοδοσία φυσικού αερίου στην Ε.Ε.