O Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιούσενκο δήλωσε εχθές ότι η χώρα του πιθανόν να κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 7,8 δισεκ. δολαρίων από την ρωσική Gazprom για τις ελλείψεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Όπως δήλωσε ο Γιούσενκο σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ίσως επιβληθούν στην χώρα του σημαντικά πρόστιμα για παραβίαση των όρων της σύμβασης που υπογράφηκε τον Ιανουάριο
O Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιούσενκο δήλωσε εχθές ότι η χώρα του πιθανόν να κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 7,8 δισεκ. δολαρίων από την ρωσική Gazprom για τις ελλείψεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Όπως δήλωσε ο Γιούσενκο σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ίσως επιβληθούν στην χώρα του σημαντικά πρόστιμα για παραβίαση των όρων της σύμβασης που υπογράφηκε τον Ιανουάριο.

«Για το τρέχον έτος, η Ουκρανία έχει καταναλώσει αερίου αξίας 4 δισ. δολαρίων, τα μισά εκ των οποίων καταβλήθηκαν μέσω δανείων. Επιπλέον, το ποσό των προστίμων για την Ουκρανία υπολογίζεται σήμερα στα 7,8 δισεκ. δολάρια.» ανέφερε ο Γιουσένκο.  

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε την Ουκρανία να κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης του φυσικού αερίου του περασμένου χειμώνα. «Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν πρέπει να υποστούν νέα διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας» δήλωσε ο Μπαρόζο μετά από συνομιλία με τον Γιούσενκο.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να επισπεύσει την καταβολή δανείου ύψους 3,8 δισεκ. δολάρια για την πρόληψη μιας νέας κρίσης.