Τράικοφ: Η Βουλγαρία δεν θα Αντιμετωπίσει Πρόβλημα σε Περίπτωση Νέας Κρίσης Φυσικού Αερίου

Τράικοφ: Η Βουλγαρία δεν θα Αντιμετωπίσει Πρόβλημα σε Περίπτωση Νέας Κρίσης Φυσικού Αερίου
Energia.gr
Δευ, 16 Νοεμβρίου 2009 - 15:46
Ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, κ. Τράικο Τράικοφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα σε περίπτωση κρίσης φυσικού αερίου. Όπως επισήμανε ο Βούλγαρος υπουργός, ο σταθμός αποθήκευσης αερίου στο Τσίρεν διαθέτει αποθέματα περίπου 650 εκατ. κ.μ. για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών για διάστημα εννέα μηνών.
Ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, κ. Τράικο Τράικοφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα σε περίπτωση κρίσης φυσικού αερίου.

Όπως επισήμανε ο Βούλγαρος υπουργός, ο σταθμός αποθήκευσης αερίου στο Τσίρεν διαθέτει αποθέματα περίπου 650 εκατ. κ.μ. για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών για διάστημα εννέα μηνών.

Όπως ανέφερε ο κ. Τράικοφ επίκειται η υπογραφή συμφωνίας με την τουρκική εταιρία φυσικού αερίου ενώ έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΑ, ιταλικής ΕΝΙ και Βουλγαρικού Ενεργειακού Ομίλου), η οποία διασφαλίζει προμήθειες σε περίπτωση κρίσης.

Ο κ. Τράικοφ τόνισε, επίσης, ότι τα σχέδια που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη Βουλγαρία, βραχυπρόθεσμα, είναι οι συνδέσεις του συστήματος μεταφοράς αερίου της χώρας με αυτά της Ελλάδας και της Ρουμανίας.

Πρόσθεσε δε ότι η κρίση αερίου που ξέσπασε τον περασμένο Ιανουάριο έδωσε το έναυσμα για σοβαρό διάλογο, με στόχο την διαφοροποίηση των προμηθειών αερίου, ο οποίος πριν δεν είχε διεξαχθεί.

Ο Βούλγαρος υπουργός σημείωσε ακόμη ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάρτιση κοινοτικής νομοθεσίας, με την οποία θα διασφαλίζεται η ασφάλεια στις προμήθειες φυσικού αερίου.