Η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron Corp., βρίσκεται σε συνομιλίες με το Τουρκμενιστάν για την ενδεχόμενη συμμετοχή της στην ανάπτυξη του γιγάντιου κοιτάσματος στο Νότιο Iolotan του Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της Chevron Nebitgaz B.V. Turkmenistan κ. Douglas Uchikura στο περιθώριο του ετήσιου ενεργειακού συνεδρίου στην Ασγκαμπάτ.
Η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron Corp., βρίσκεται σε συνομιλίες με το Τουρκμενιστάν για την ενδεχόμενη συμμετοχή της στην ανάπτυξη του γιγάντιου κοιτάσματος στο Νότιο Iolotan του Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της Chevron Nebitgaz B.V.
Turkmenistan κ. Douglas Uchikura στο περιθώριο του ετήσιου ενεργειακού συνεδρίου στην Ασγκαμπάτ.

"Ναι, ενδιαφερόμαστε. Έχουμε υποβάλει προτάσεις και διεξάγουμε συνομιλίες", δήλωσε στο Reuters, ο κ. Uchikura.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρία Gaffney, Cline and Associates τα αποθέματα του κοιτάσματος στο Νότιο Iolotan κυμαίνονται μεταξύ 4 και 14 τρισεκ. κ.μ. φυσικού αερίου, κατατάσσοντας το στα πέντε μεγαλύτερα κοιτάσματα του πλανήτη.

Όπως σημειώνει το Reuters, δεν ήταν δυνατή η επιβεβαίωση από Τουρκμένους αξιωματούχους της διεξαγωγής συνομιλιών με τη Chevron ή με άλλες εταιρίες.

Οι δηλώσεις του κ. Uchikura έρχονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις στο Reuters του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. George Krol ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να επιτρέψει η Ασγκαμπάτ σε αμερικανικές εταιρίες να επενδύσουν σε χερσαία κοιτάσματα, όπως το κοίτασμα στο Νότιο Iolotan.

«Προς το παρόν, το Τουρκμενιστάν έχει προσφέρει μόνον προγράμματα στον τομέα παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένης της CNPC», είπε ο κ. Krol την παραμονή της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, αναφερόμενος στο συμβόλαιο ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Bagtyyarlyk  Μπακτιγιαρλίκ που εξασφάλισε η κινεζική εταιρία πριν από δύο χρόνια.

To Τουρκμενιστάν, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός γεωπολιτικού αγώνα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας για την πρόσβαση στους πόρους του, ιδίως των τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου που διαθέτει.