Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των αναλυτών, η παραγωγή φυσικού αερίου στον Καναδά αναμένεται να παρουσιάσει πτώση 20% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά παραγωγής τον Απρίλιο του 2006 λόγω των χαμηλών ρυθμών εκμετάλλευσης των νέων κοιτασμάτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των αναλυτών, η παραγωγή φυσικού αερίου στον Καναδά αναμένεται να παρουσιάσει πτώση 20% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά παραγωγής τον Απρίλιο του 2006 λόγω των χαμηλών ρυθμών εκμετάλλευσης των νέων κοιτασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις χώρες κατέχουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου: Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως αποτρέποντας την εκμετάλλευση κοιτασμάτων με υψηλότερο κόστος εξόρυξης ενώ για τον ίδιο λόγο έχουν καθυστερήσει οι επενδύσεις σε αγωγούς μεταφοράς.

Η πρόοδος στην εκμετάλλευση των σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή British Columbia που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, καθυστερεί σημαντικά καθώς το δίκτυο αγωγών μεταφοράς λειτουργεί ήδη στην μέγιστη χωρητικότητά του (maximum capacity) γέγονός που de facto αποτελεί «ταβάνι» για την παραγωγή το επόμενο δωδεκάμηνο.

Μεταφορά

Σημειώνεται ότι ακόμα και αν η δυνατότητα μεταφοράς του αερίου από τα κοιτάσματα αυτά ήταν διαθέσιμη, υπολογίζεται ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον 2 χρόνια για την πλήρη εκμετάλλευσή τους και με την προϋπόθεση ότι οι τιμές θα βρίσκονταν σε υψηλότερα επίπεδα ώστε να καταστεί η εξόρυξη κερδοφόρα.

Σαν αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής φυσικού αερίου στον Καναδά, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη χώρα στις ΗΠΑ (τον μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως) έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ εισάγουν κατ’ ετος περίπου 113.2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση. Ενας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών στις ΗΠΑ αναμένει παρόμοια πτώση στην παραγωγή της χώρας τους τους επόμενους 6-12 μήνες.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι εταιρείες παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά στις επενδύσεις για εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων λόγω: α) της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και β) διότι κατά τη διάρκεια του 2009 αρκετές εταιρείες προχώρησαν σε ζημιογόνες εκμεταλλεύσεις κοιτασμάτων για να εξασφαλίσουν δικαιώματα στα κοιτάσματα αυτά, με αποτέλεσμα να καταγράψουν ζημιές στους ισολογισμούς τους.

Η διαφαινόμενη μείωση παραγωγής στις ΗΠΑ λόγω έλλειψης σημαντικών επενδύσεων σε συνδυασμό με τη μείωση παραγωγής στον Καναδά στήνει το σκηνικό για ένα πιθανό «ράλι» της τιμής του φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Ρόλο-κλειδί σε αυτό το σενάριο παίζει η πρόγνωση των μετεωρογικών συνθηκών που θα επικρατήσουν τον χειμώνα στις ΗΠΑ.

Θερμοκρασία

Σύμφωνα με την υπηρεσία ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration) που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, ο χειμώνας αναμένεται ψυχρότερος στην ανατολική ακτή (56% του συνολικού πληθυσμού της χώρας) με τη θερμοκρασια στη Δυτική ακτή να κινείται στα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα και την θερμοκρασία στις Κεντρικες ΗΠΑ (την πιο αραιοκατοικημένη περιοχή της χώρας) λίγο υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Εαν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, τότε η πτώση στην κατανάλωση φυσικού αερίου θα είναι μικρότερη της αναμενόμενης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά αναμένεται να επιδράσει θετικά στην τιμή.

Υπενθυμίζεται ότι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν θέση στην αγορά φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι μέσω Exchange Traded Funds (ETFs) και συγκεκριμένα του UNG η τιμή του οποίου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. Αξίζει τουλάχιστον να το παρακολουθούμε...

Νορβηγία: Το νέο ασφαλές καταφύγιο του εξυπνου χρήματος

Από την αρχή του έτους μεχρι και σήμερα η Νορβηγικη Κορόνα εχει ανατιμηθεί 23% σε σχέση με το δολάριο και 16% σε σχέση με το ευρώ

Η νομισματική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας κατά την διάρκεια του έτους άφησε τους επενδυτές με ακόμα λιγότερες επιλογές όσον αφορά τα «ασφαλή» καταφύγια για τα κεφάλαιά τους εν μεσω της χρηματοοικονομικής κρισης.

Το νόμισμα που πλεον συγκεντρώνει την προτίμηση του «έξυπνου» χρήματος ειναι η νορβηγική κορόνα.

Η νορβηγική οικονομία αντιμετωπίζει την κρίση από θέση ισχύος λόγω του φυσικού της πλούτου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και του δεύτερου μεγαλύτερου sovereign fund του πλανήτη (πίσω μόνο από αυτό του Abu Dhabi) το οποίο διαχειρίζεται αποθεματικά ύψους 210 δισ. δολαριων και το οποίο μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 έχει πετύχει απόδοση 13,5%!

Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα η νορβηγική κορόνα έχει ανατιμηθεί 23% σε σχέση με το δολάριο και 16% σε σχέση με το ευρώ.

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Οσλο (OBX) έχει παρουσιάσει άνοδο 62% (S&P 500: 23%) κατά την διάρκεια του έτους, κατατάσσοντας την αγορά σε αυτές με τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως.

Εκτός από τον παραδοσιακό τομέα της ναυτιλίας, δύο εταιρείες έχουν συγκεντρώσει τα βλέμματα των επενδυτών: Η Seadrill (κατασκευές πλατφορμών άντλησης πετρελαίου) η οποία ανακοίνωσε κέρδη κατά πολύ μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο με αποτέλεσμα η απόδοση της μετοχής της απο την αρχή του 2009 να φτάνει το 132% και η Tandberg (λύσεις videoconference) για την οποόα είχε καταθέσει δημόσια πρόταση η Cisco στα 153,5ΝΟΚ, πρόταση την οποία ανέβασε αυτή την εβδομάδα στα 170 NOK ανά μετοχή. Το sovereign fund της Νορβηγίας, το οποίο κατέχει 10% της εταιρείας απάντησε θετικά στην υψηλότερη τιμή της δημόσιας πρότασης.

Η απόδοση της μετοχής της Tandberg από την αρχή του έτους ξεπερνά το 115%!

Οσο η τιμή του πετρελαίου παραμένει πάνω από τα 60-65 δολάρια το βαρέλι δρώντας ως «μαξιλάρι», η Νορβηγία θα παραμένει ένας από τους αγαπημένους προορισμούς του «έξυπνου» χρήματος παγκοσμίως.

Ο Δημήτρης Απίστουλας είναι πιστοποιημένος χρηματιστηριακός αναλυτής

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 23/11/2009)