Σύγχυση και προβληματισμό σε πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες προκάλεσαν η αναπάντεχη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντουμπάι ότι δεν πρόκειται να στηρίξει οικονομικά την... κρατική (πλην χρεοκοπημένη) εταιρεία συμμετοχών Dubai World και η ταυτόχρονη ανακοίνωση του γειτονικού εμιράτου του Αμπου Ντάμπι πως θα βοηθήσει το Ντουμπάι υπό την προϋπόθεση ότι θα πάψει να αποτελεί το τραπεζικό και εν γένει οικονομικό «κέντρο» της ευρύτερης περιοχής
Σύγχυση και προβληματισμό σε πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες προκάλεσαν η αναπάντεχη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντουμπάι ότι δεν πρόκειται να στηρίξει οικονομικά την... κρατική (πλην χρεοκοπημένη) εταιρεία συμμετοχών Dubai World και η ταυτόχρονη ανακοίνωση του γειτονικού εμιράτου του Αμπου Ντάμπι πως θα βοηθήσει το Ντουμπάι υπό την προϋπόθεση ότι θα πάψει να αποτελεί το τραπεζικό και εν γένει οικονομικό «κέντρο» της ευρύτερης περιοχής. Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών του Ντουμπάι Αμπντουραχμάν αλ Σαλέχ δήλωσε χθες ότι «η Dubai World δανείστηκεβάσει των αναπτυξιακών προγραμμάτωντης και όχι με την εγγύηση της κυβέρνησης» , άρα «οι πιστωτές θα πρέπει έτσι να έχουν μερίδιο ευθύνης»!

Το Ντουμπάι- η πόλη-κράτος του Κόλπου που βάσισε την πρόσφατη ανάπτυξή της στον δανεισμό- κινδυνεύει να χάσει την ανεξάρτητη θέση του ως χρηματοπιστωτικό κέντρο για να διασωθεί από τον πλούσιο εταίρο της, δηλαδή το Αμπου Ντάμπι, σύμφωνα με τους αναλυτές. Μια τέτοια στήριξη, για τα τουλάχιστον 80 δισ. δολ.

χρέη του εμιράτου, θα απαιτήσει να μειωθεί ο ανταγωνισμός με το Αμπου Ντάμπι, σύμφωνα με τον Σαούντ Μασούντ, οικονομολόγο της UΒS στο Ντουμπάι. Επίσης θα πρέπει το Ντουμπάι να ειδικευτεί στο εμπόριο και σε υπηρεσίες και να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να γίνει το τραπεζικό κέντρο της περιοχής, είπε ο Γιαν Χέι Ντάβισον, τέως πρόεδρος της Dubai Financial Services Αuthority. «Το Αμπου Ντάμπι έχει φιλοδοξίες από μόνο του», εξήγησε ο Εκαρτ Βόερτς, οικονομολόγος του Κέντρου Ερευνών του Κόλπου στο Ντουμπάι. «Το Ντουμπάιθα πρέπει να επικεντρωθεί στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του, καθώς από τους ίδιους τους χειρισμούςτου υπέστη τρομερή ζημιά στη φιλοδοξία του να γίνει χρηματοπιστωτικό κέντρο».

Το άμεσο μέλλον του Ντουμπάι - την ανεξαρτησία του οποίου κράτησε ο ηγέτης σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μαχτούμ ως τώρα-, θα εξαρτηθεί από το πώς οι πιστωτές του θα απαντήσουν στο αίτημα για παράταση των πληρωμών του χρέους 59 δισ. δολαρίων της Dubai World.

Την περασμένη εβδομάδα η ανακοίνωση για το αίτημα παράτασης των πληρωμών προκάλεσε πανικό πωλήσεων στα χρηματιστήρια ολόκληρου του κόσμου εξαιτίας του φόβου ότι οι κίνδυνοι στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάκαμψη από την παγκόσμια κρίση. Χθες, πρώτη μέρα λειτουργίας των τοπικών χρηματιστηρίων μετά τις ανακοινώσεις της Dubai World, ο δείκτης ΑDΧ General στο χρηματιστήριο του Αμπου Ντάμπι έπεσε κατά 8,3%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση του τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενώ ο δείκτης του Ντουμπάι DFΜ General έχασε 7,3%. Επίσης η υπηρεσία επενδύσεων της Μoody΄s εκτίμησε ότι το χρέος του Ντουμπάι μπορεί να φθάνει και στα 100 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 25 δισ. δολ. συνίστανται σε επισφαλή δάνεια.

Η Νakheel, θυγατρική της Dubai World, έχει να πληρώσει στις 14 Δεκεμβρίου 3,52 δισ. δολάρια σε ένα δάνειό της «ισλαμικού τύπου». Το Αμπου Ντάμπι δεν ξεκαθάρισε αν θα ασφαλίσει τις πληρωμές του ομολόγου της Νakheel, αλλά διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, αξίας 627 δισ.

δολ., σύμφωνα με το ειδικό ινστιτούτο για κρατικά κεφάλαια Sovereign Wealth Fund της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ). Το εμιράτο αυτό, που ελέγχει το 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, χρησιμοποιεί τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τις δικές του επενδύσεις σε διάφορες δυτικές εταιρείες. Ο επικεφαλής του Αμπου Ντάμπι σεΐχης Καλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν θα θελήσει να περιορίσει τις ζημιές του Ντουμπάι αλλά περιορίζοντάς του ταυτόχρονα την ελευθερία κινήσεων, εξήγησε ο Τρίσταν Κούπερ, ειδικός επί των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων της Μoody΄s από το Ντουμπάι. Ο σεΐχης Καλίφα είναι και πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ομοσπονδία της οποίας το μεγαλύτερο μέλος είναι το Αμπου Ντάμπι, και δεύτερο έρχεται το Ντουμπάι.

Το Αμπου Ντάμπι θα θελήσει να πάρει ένα τμήμα των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων από το Ντουμπάι, σύμφωνα με τον Βόερτς, ο οποίος θύμισε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, προτού το Ντουμπάι αναπτύξει το δικό του κέντρο το 2000, υπήρχε σχέδιο για ενιαίο χρηματιστήριο στα ΗΑΕ. Τώρα το Αμπου Ντάμπι ετοιμάζει το δικό του χρηματοπιστωτικό κέντρο, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2014. Το Ντουμπάι, λέει ο Ντάβισον, «ως τοπικό κέντρο υπηρεσιών έχει ρόλο. Ως ανταγωνιστής της Νέας Υόρκης υπέστη γερό πλήγμα».

(από "Bloomberg"/εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 01/12/2009)