Σε ποιο χρονικό ορίζοντα τοποθετεί η κυβέρνηση Ερντογάν τις προσδοκίες για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε; Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Νταβούτογλου σε συνέντευξη του στο Newsweek βλέπει το 2023 σαν μια ρεαλιστική ημερομηνία, επιλογή που προφανώς σχετίζεται και με την εκατοστή επέτειο ανακήρυξης της Δημοκρατίας από τον Κεμάλ
Σε ποιο χρονικό ορίζοντα τοποθετεί η κυβέρνηση Ερντογάν τις προσδοκίες για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε;
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Νταβούτογλου σε συνέντευξη του στο Newsweek βλέπει το 2023 σαν μια ρεαλιστική ημερομηνία, επιλογή που προφανώς σχετίζεται και με την εκατοστή επέτειο ανακήρυξης της Δημοκρατίας από τον Κεμάλ.

Η δήλωση Νταβούτογλου είναι μήνυμα με πολλούς αποδέκτες αλλά με ένα στόχο, την απεμπλοκή των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων την ομαλή δηλαδή διεξαγωγή τους:

- Πρώτα από όλα είναι μήνυμα προς τον Σαρκοζί αλλά και την Μέρκελ ότι δεν έχει νόημα να αναλαμβάνουν το παράπλευρο κόστος της αντίθεσής τους στην πλήρη ένταξη καθώς την σχετική απόφαση θα κληθεί να λάβει ο διάδοχος του διαδόχου τους σε εντελώς διαφορετικούς συσχετισμούς και συνθήκες.

-Δεύτερον είναι μήνυμα προς το σύνολο των 27 ότι η Αγκυρα κατανοεί το δεύτερο άτυπο σκέλος των προϋποθέσεων για την πλήρη ένταξη της:Ότι δεν αρκεί η πλήρης προσαρμογή της στο Κοινοτικό Κεκτημένο αλλά ότι ταυτόχρονα απαιτείται αυξημένη συνοχή και λειτουργικότητα στην Ε.Ε. ώστε να μη διαταραχθούν ισορροπίες και συσχετισμοί λόγω του πληθυσμιακού όγκου της χώρας.

-Τρίτον ότι η Αγκυρα πιστεύει ότι η ανάκτηση της εμβέλειάς της στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή για πρώτη φορά μετά το 1918 θα αποτελέσει μεσοπρόθεσμα καθοριστικό παράγοντα στην μεταστροφή της σημερινής αρνητικής στάσης κάποιων ευρωπαϊκών χωρών.

-Τέταρτον η ίδια διαπίστωση ισχύει και για τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας που θα έχουν κατασκευασθεί την επόμενη πενταετία.

Το μήνυμα του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έρχεται να εξισορροπήσει την πίεση της Αγκυρας για απεμπλοκή των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων, μια απεμπλοκή που έχει δύο πτυχές:

- Η πρώτη είναι ευθύνη της τουρκικής πλευράς καθώς συνδέεται με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας ώστε η Λευκωσία να δεχθεί το άνοιγμα των κεφαλαίων που πάγωσαν με δική της πρωτοβουλία.

- Η δεύτερη αφορά τη μέχρι τώρα επιμονή της Γαλλίας να μην επιτρέπει το άνοιγμα των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης που «κλειδώνουν» τη δυναμική της πλήρους ένταξης: Τόσο στο διαπραγματευτικό όσο και στο επικοινωνιακό πεδίο η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να διασκεδάσει την εντύπωση ότι επί της ουσίας διαπραγματεύεται μια Ειδική Σχέση που προσχηματικά και μόνο έχει το περιτύλιγμα της Ενταξιακής Διαπραγμάτευσης με στόχο την Πλήρη Ένταξη.

Επί της ουσίας η στάση απέναντι στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας από την πλευρά των Χωρών-Μελών της Ε.Ε υποδηλώνει και τη στρατηγική τους σε σχέση με την ευρωπαική ολοκλήρωση:

- Πρώτον οι συνηγορούντες για χαλαρή αντιμετώπιση της Τουρκίας είναι οπαδοί της συνοχής του ελάχιστου κοινού παρονομαστή.

- Δεύτερον οι οπαδοί της Ειδικής Σχέσης προφανώς επιθυμούν να παγώσει το σημερινό ενδοευρωπαικό Στάτους Κβο το οποίο κάθε άλλο είναι επαρκές για την πλήρη ένταξη μιάς χώρας του μεγέθους της Τουρκίας.

- Τρίτο όποιος πιστεύει στη νομοτελειακή ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνοχής μέσω μιάς Πρώτης, Ταχύτητας, Σκληρού Πυρήνα, Πρωτοπορίας δεν μπορεί παρά να συμφωνεί να παραμείνει ανοικτό στοίχημα η πλήρης ένταξη της Τουρκίας.

Εργαλείο για άμεσα αποτελέσματα στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και στις σχέσεις με τους γείτονες και ταυτόχρονα προοπτική δεκατεσσάρων ετών σε ό,τι αφορά την δυνατότητα της Ε.Ε να ανταποκριθεί αυτή είναι η μεταβλητή χρονική γεωμετρία της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Αγκυρας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 02/12/2009)