Πρότυπη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της έρευνας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα Ελλάδας και Σουηδίας υπεγράφη, χθες, στη Στοκχόλμη.
Πρότυπη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της έρευνας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα Ελλάδας και Σουηδίας υπεγράφη, χθες, στη Στοκχόλμη.

Η συμφωνία του τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, του Bert Bolin Centre for Climate Research του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και της ελληνικής τουριστικής εταιρείας ΤΕΜΕS Α. Ε. αφορά τη δημιουργία ενός πρότυπου περιβαλλοντικού ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα, του Navarino Environmental Observatory (NEO) στη Μεσσηνία. Το Κέντρο, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του 2010, θα εξειδικεύεται στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Παράλληλα με τη λειτουργία του ΝΕΟ, εντός των εγκαταστάσεων του τουριστικού συγκροτήματος της Costa Navarino, η ΤEMES θα δημιουργήσει έναν διαδραστικό περιβαλλοντικό εκθεσιακό χώρο, το Navarino Natura Hall, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο κ. Kare Bremer, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, πρόεδρος της Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, και ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της TEMES Α. Ε.

Η τουριστική επένδυση της ΤΕΜΕS Α. Ε. για τη δημιουργία της Costa Navarino στη Μεσσηνία θα ανέλθει συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ. Οι πρώτες εγκαταστάσεις θα ανοίξουν το Μάιο του 2010. Ο τομέας Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών διεξάγει έρευνες σχετικά με το όζον, τις επιδράσεις της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα και την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Bert Bolin Centre for Climate Research του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης είναι ένα πρωτοποριακό ινστιτούτο στο πεδίο του κλίματος και της περιβαλλοντικής έρευνας.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04/12/2009)