Τη μεγαλύτερη «ηλιακή φάρμα» στον κόσμο φιλοδοξεί να κατασκευάσει ο μόλις 26 χρόνων πρίγκιπας Αλβέρτος φον Τουρν ουντ Τάξις της Γερμανίας. Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του 2009 θέλει να επενδύσει 115 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση ενός φαραωνικού σχεδίου: 1.900 στρέμματα γης τα οποία ανήκουν στην οικογένειά του θα καλυφθούν με φωτοβολταϊκά τόξα.
Τη μεγαλύτερη «ηλιακή φάρμα» στον κόσμο φιλοδοξεί να κατασκευάσει ο μόλις 26 χρόνων πρίγκιπας Αλβέρτος φον Τουρν ουντ Τάξις της Γερμανίας. Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του 2009 θέλει να επενδύσει 115 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση ενός φαραωνικού σχεδίου: 1.900 στρέμματα γης τα οποία ανήκουν στην οικογένειά του θα καλυφθούν με φωτοβολταϊκά τόξα. Η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται στο γερμανικό Δημόσιο, με το καθόλου ευκαταφρόνητο «αζημίωτο»: Ο ίδιος υπολογίζει ότι η επένδυση θα έχει σταθερή απόδοση 18 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 20 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο της γειτνιάζουσας κωμόπολης Φελντκίρσεν στη Βαυαρία ενέκρινε την εγκατάσταση των συλλεκτών ηλιακής ενέργειας, η δήμαρχος Μπάρμπαρα Ούνγκερ, σύλλογοι προστασίας του περιβάλλοντος και πολλοί κάτοικοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στην πραγματοποίηση του έργου. « Δεν έχω τίποτε εναντίον της ηλιακής ενέργειας. Το πρόβλημα είναι η κλίμακα του έργου. Σύντομα τα πράσινα λιβάδια της περιοχής μας θα αντικατασταθούν από μια απέραντη έρημο με αστραφτερό γυαλί, έκτασης αντίστοιχης με 280 γήπεδα ποδοσφαίρου », λέει η κυρία Ούνγκερ.

Αν και η πόλη αναμένεται να κερδίζει 1 εκατ. ευρώ ετησίως από τη φορολόγηση του νέου σχεδίου του πρίγκιπα, η δήμαρχος θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα, καθυστερώντας έτσι την έναρξη των εργασιών και μειώνοντας τα κέρδη της επένδυσης. Ελπίδα της είναι ο μεγιστάνας πρίγκιπας να αναθεωρήσει τις φιλοδοξίες του να γίνει ένας σύγχρονος «Βασιλιάς Ηλιος».

Ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θέσπισε η γερμανική κυβέρνηση έχει ωθήσει πλήθος μικροκαλλιεργητών να αντικαταστήσει τα σπαρτά με συλλέκτες ηλιακής ενέργειας, σε βαθμό όμως που αλλοιώνεται σημαντικά το φυσικό τοπίο. Παρ΄ ότι αποδέχονται την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως ο χώρος που προσφέρουν οι ταράτσες κτιρίων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων, προτού αρχίσει η δημιουργία αχανών «ηλιακών πάρκων» στην ύπαιθρο.

Αν τελικώς υλοποιηθούν τα σχέδια του πρίγκιπα Αλβέρτου, η εγκατάσταση θα παράγει 63 εκατ. κιλοβατώρες ηλιακής ενέργειας ετησίως, ποσότητα ικανή να ρευματοδοτήσει 18.000 νοικοκυριά. Ας σημειωθεί ότι ο 26χρονος γαλαζοαίματος φοιτητής Οικονομικών και Θεολογίας δεν φημίζεται για τις οικολογικές του ανησυχίες. Φανατικός λάτρης των αγώνων ταχύτητας, αρέσκεται να τρέχει σε πίστες με υπερπολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 04/12/2009)