Διπλή γλώσσα χρησιμοποιούν οι Βούλγαροι για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, ενώ μιλούν με θερμά λόγια για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου, για τον οποίο ελπίζουν ότι θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.
Διπλή γλώσσα χρησιμοποιούν οι Βούλγαροι για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, ενώ μιλούν με θερμά λόγια για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου, για τον οποίο ελπίζουν ότι θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας κ. Μπόικο Μπορίσοφ μίλησε στην πόλη Μπουργκάς, όπου πάντως σε τοπικό δημοψήφισμα οι κάτοικοι έχουν εναντιωθεί στο έργο. Ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε ότι πρόκειται απλώς για ένα έργο υποδομής, το οποίο, σε αντίθεση με την Ελλάδα και τη Ρωσία, δεν προσφέρει κανένα όφελος στη Βουλγαρία και δεν προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα. «Η συμφωνία δεν επιτρέπει σε κανένα από τα μέρη να αποσυρθεί, αλλά και δεν επιτρέπει κάτι άλλο στη Βουλγαρία από το να τη σπάσει» είπε χαρακτηριστικά ο βούλγαρος πρωθυπουργός, προφανώς επηρεασμένος από το κοινό που τον άκουγε.

Οταν όμως ύστερα από αυτές τις δηλώσεις αρχίζει η Μόσχα να πιέζει τη Σόφια, τότε οι βούλγαροι αξιωματούχοι διορθώνουν την κατάσταση λέγοντας ότι «το έργο δεν είναι και τόσο κακό και τελικά θα γίνει οπωσδήποτε!».

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η βουλγαρική πλευρά επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης των αναγκαίων ποσοτήτων πετρελαίου ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του αγωγού και ζητήθηκε η έγκαιρη διευθέτηση του θέματος από τη ρωσική πλευρά που έχει αναλάβει τη συμβατική δέσμευση, κάτι το οποίο έκανε πράξη η Μόσχα.

Σε ελληνοβουλγαρικό επίπεδο μάλιστα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης και ο βούλγαρος υπουργός Υποδομών κ. Τράικο Τράικοφ είχαν συμφωνήσει να υπάρξει στενή συνεργασία προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διέλευση των αγωγών από το έδαφός τους.

Στον αντίποδα, σχεδόν σίγουρη θεωρούν στη Σόφια τη χρηματοδότηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει ένα ενιαίο σύστημα αγωγών (θα συνδέσει και τη Ρουμανία και την Ουγγαρία) και υποστηρίζεται ένθερμα από τους Βούλγαρους, αφού θα μειώσει την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οπως είναι γνωστό, η Αθήνα και η Σόφια έχουν συμφωνήσει ο αγωγός να έχει διπλή ροή με τροφοδοσία 1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως μέσω των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 08/12/2009)