Την πρόθεση της Βουλγαρίας να αποχωρήσει από το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αν δεν αλλάξει η συμφωνία στο σκέλος που αφορά τη χώρα του, προανήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Την πρόθεση της Βουλγαρίας να αποχωρήσει από το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αν δεν αλλάξει η συμφωνία στο σκέλος που αφορά τη χώρα του, προανήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Το κόμμα Gerb, πριν ακόμη από τις εκλογές, είχε διατυπώσει σοβαρές αντιρρήσεις για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχέδιο, τις οποίες εστίαζε στο περιεχόμενο της συμφωνίας και κυρίως στα περιβαλλοντικά θέματα που προκύπτουν για τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου έχουν αναπτυχθεί μεγάλες τουριστικές υποδομές.

Υστερα από αρκετές συναντήσεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργών, από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα, η βουλγαρική κυβέρνηση δείχνει ότι παγιώνει τη θέση της για ανάγκη αλλαγής των όρων της συμφωνίας, την οποία υπέγραψε η χώρα όπως επίσης η Ρωσία και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε προχθές ότι η συμφωνία θα δημοσιοποιηθεί, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, στη συμφωνία δεν υπάρχει πρόνοια για την αποχώρηση ενός από τα συμβαλλόμενα μέρη. Επίσης, η συμφωνία, σύμφωνα πάντα με το Βούλγαρο πρωθυπουργό, προσφέρει σημαντικά οφέλη στη Ρωσία, η οποία εξασφαλίζει την έξοδο του πετρελαίου της προς τη Μεσόγειο, και στην Ελλάδα, η οποία είναι σαν να αποκτά μία «πηγή» πετρελαίου στο έδαφός της, ενώ εξασφαλίζει και απασχόληση για τον ελληνόκτητο στόλο των πετρελαιοφόρων.

Υπουργοί Ενέργειας

Καταληκτικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός θέτει θέμα τροποποίησης της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρωσίας, για την οποία ωστόσο θέτει αντιρρήσεις η ρωσική πλευρά. Μάλιστα το θέμα ετέθη και κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της χώρας, Τράικο Τράικοφ, με τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο Βούλγαρος υπουργός έθεσε στον ομόλογό του όλο το φάσμα των προβληματισμών που έχει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας για την προώθηση του πετρελαιαγωγού. Πάντως από ελληνικής πλευράς δηλώνεται αρμοδίως ότι όσο ισχύει η συμφωνία θα προχωρά η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου.

Ηδη δε αναμένεται για το αμέσως επόμενο διάστημα η κατάθεση του νομοσχέδιου που θα αφορά την παραχώρηση των διευκολύνσεων προς τη διεθνή εταιρεία του αγωγού για τη διέλευση του αγωγού, ενώ αναμένεται η σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης με την εταιρεία για τη συμφωνία διέλευσης του αγωγού.

Η Ρωσία

Τέλος η Ρωσία, μέχρι στιγμής, κρατά στάση αναμονής, ευελπιστώντας ότι μέσω των συνομιλιών και επαφών με τη βουλγαρική κυβέρνηση θα υπάρξει αλλαγή της στάσης της δεύτερης.

Ωστόσο η στάση της Βουλγαρίας δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε οριστικό ναυάγιο το όλο σχέδιο, καθώς ήδη η Ρωσία έχει προχωρήσει σε κατ΄ αρχήν συμφωνία με την Τουρκία για κατασκευή πετρελαιαγωγού ευθέως ανταγωνιστικού του ελληνοβουλγαρικού. Πρόκειται για τον πετρελαιαγωγό Σαμσούντα-Τσεϊχάν, στον οποίο ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και η ιταλική ΕΝΙ.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 07/12/2009)