Χου Τζιντάο: Ορόσημο για την Κίνα ο Νέος Αγωγός Φυσικού Αερίου Τουρκμενιστάν-Κίνας

Χου Τζιντάο: Ορόσημο για την Κίνα ο Νέος Αγωγός Φυσικού Αερίου Τουρκμενιστάν-Κίνας
Energia.gr
Τρι, 15 Δεκεμβρίου 2009 - 12:24
Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο εγκαινίασε σήμερα τον αγωγό φυσικού αερίου που θα εφοδιάζει με τουρκμενικό φυσικό αέριο την Κίνα, μια μεγάλη νίκη για το Πεκίνο, στην προσπάθειά της χώρας για την πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους της Κεντρικής Ασίας.
Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο εγκαινίασε σήμερα τον αγωγό φυσικού αερίου που θα εφοδιάζει με τουρκμενικό φυσικό αέριο την Κίνα, μια μεγάλη νίκη για το Πεκίνο, στην προσπάθειά της χώρας για την πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους της Κεντρικής Ασίας.

O Χου αμέσως μόλις ενεργοποίησε τον κρουνό ανοίγοντας τις βάνες του αγωγού για να ξεκινήσει το πρώτο αέριο που διέρχεται από Samandepe, το σημείο εκκίνησης του αγωγού στην ανατολική Τουρκμενιστάν δήλωσε: "Η Κίνα είναι αισιόδοξη για τη συνεργασία και τα εγκαίνια του αγωγού αυτού αποτελούν ένα νέο επίπεδο σύμπραξης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες μας".

Οι ηγέτες του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν παρέστησαν επίσης στην τελετή εγκαινίων, σε απομακρυσμένη τοποθεσία κοντά στη μεθόριο Τουρκμενιστάν-Ουζμπεκιστάν.

Ο αγωγός διασχίζει την κεντρική Ασία κατά μήκος 1.833 χλμ. περνώντας από το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν πριν φθάσει στην Κίνα όπου εκτείνεται ακόμη κατά μήκος τουλάχιστον 5.000 χλμ.

Ο αγωγός αναμένεται να τροφοδοτεί την κρατική κινεζική πετρελαϊκή εταιρία China National Petroleum Corp (CNPC) με 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Οι σημαντικότερες κινήσεις της σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters είναι οι ακόλουθες:

Το Πεκίνο έχει συμφωνήσει να εκδώσει δάνειο ύψους 4 δισ. δολαρίων προς το Τουρκμενιστάν για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου της χώρας, του "South Iolotan".

Θα παράσχει επίσης στο Καζακστάν δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση διαφόρων αναπτυξιακών έργων. Η κίνηση ήρθε ως αντάλλαγμα για κρατικές εγγυήσεις σε ενεργητικό, που έχει εξαγοράσει στη χώρα.

Η κρατικά ελεγχόμενη CNPC εξαγόρασε το Νοέμβριο την καζακική MangistauMunaiGas (πετρελαιοβιομηχανία με αποθέματα 812 εκατομμυρίων τόνων) έναντι 2,6 δισ. δολαρίων σε συνεργασία με την κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό του Καζακστάν KazMunaiGas.

Τον Οκτώβριο το κρατικό επενδυτικό ταμείο China Investment Corp εξαγόρασε έναντι 939 εκατ. δολαρίων μερίδιο 11% στην KazMunaiGas Εxploration- θυγατρικής της κρατικής πετρελαιοβιομηχανίας του Καζακστάν, με αποθέματα 241 εκατ. τόνων (περίπου 1,8 δισ. βαρελιών).

Η επίσης κρατική CITIC έχει αποκτήσει από το 2006 τον έλεγχο δραστηριοτήτων της καναδικής Nations Energy στο Καζακστάν- μεταξύ των οποίων είναι και το κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Καραζανμπάς, με αποθέματα που ξεπερνούν τα 340 εκατ. βαρέλια και παραγωγή άνω των 50.000 βαρελιών ημερησίως.

Η CNPC Ιnternational κατέβαλε το 2005 περίπου 4 δισ. δολάρια για την απόκτηση μεριδίου 33% στην πετρελαιοβιομηχανία PetroKazazakhstan.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Sinochem Corp. βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της καζακικής Sumbe.

H China Guandong Nuclear Power ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα αναπτύξει ένα νέο κοίτασμα ουρανίου στο Καζακστάν σε συνεργασία με την Kazatoprom. Για την περίοδο 2008-2012 η Κίνα σχεδιάζει να εισάγει συνολικά 24.200 τόνους καζακικού ουρανίου.