Η μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, Exxon Mobil, ανακοίνωσε ότι θα θα αποκτήσει τον έλεγχο της XTO Energy, μίας εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, σε μία συμφωνία συνολικής αξίας 41 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2010.
Η μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, Exxon Mobil, ανακοίνωσε ότι θα  θα αποκτήσει τον έλεγχο της XTO Energy, μίας εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, σε μία συμφωνία συνολικής αξίας 41 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Exxon Mobil θα πληρώσει το ποσό των 07098 δολ. για κάθε μία μετοχή της XTO Energy, αποτιμώντας έτσι την επιχείρηση σε 51,96 δολ. ανά μετοχή. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει χρέος 10 δισ. δολαρίων της ΧΤΟ.

Πρόκειται για την πιο δυναμική κίνηση της Exxon από τη συγχώνευσή της με την Mobil το 1999, αφού αποκτάει το μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου των ΗΠΑ. 

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η ExxonMobil και XTO έχουν επιτύχει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Rex W. Tillerson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil Corporation. Ο Tillerson, υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των δύο εταιρειών. Όπως είπε, «η συμφωνία θα ενισχύσει την αμερικανική οικονομία και την ενεργειακή της επάρκεια, ενώ δημιουργεί παράλληλα ευκαιρίες για νέες επενδύσεις και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ο Bob R. Simpson, πρόεδρος και ιδρυτής της XTO, δήλωσε ότι στα 23 χρόνια ιστορίας της εταιρείας, η XTO έχει αναπτύξει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και έχει συγκροτήσει μια ουσιαστική, ποιοτική βάση των πόρων για τις παραγωγικές λεκάνες των ΗΠΑ.  «Ως πρωτοπόρος εταιρεία ενέργειας στον κόσμο, η ExxonMobil θα βασιστεί στην επιτυχία μας και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου και των πετρελαϊκών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Simpson.