Pεαλιστική Προσέγγιση

Η δραματική κατάσταση στην οικονομία που τείνει να μετεξελιχθεί σε βρόχο για την κοινωνία φαίνεται πως έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη πίεση των αγορών.
Energia.gr
Σαβ, 19 Δεκεμβρίου 2009 - 11:48
Η δραματική κατάσταση στην οικονομία που τείνει να μετεξελιχθεί σε βρόχο για την κοινωνία φαίνεται πως έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη πίεση των αγορών.

Oι ανακοινώσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού μπορεί να μην είχαν την πλήρη σαφήνεια που θα περίμενε κανείς σε όλα τα θέματα αλλά περιελάμβαναν ένα ισχυρό πακέτο άμεσων μέτρων και ένα ακόμη μεγαλύτερο σχέδιο για αλλαγές και ανατροπές σε βάθος χρόνου.

Bεβαίως από τον κατάλογο των αλλαγών και μέτρων απουσίαζε η κοστολόγηση, και δεν μπορεί να εκτιμηθεί με σχετική έστω ακρίβεια το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει στον βαθμό που όλα αυτά θα εφαρμοσθούν.

Eνδεχομένως κάποιος να αμφιβάλλει ακόμη και για την πιστή τήρηση όλων εκείνων που εξήγγειλε ο κ. Γ. Παπανδρέου καθώς το ελληνικό δαιμόνιο βρίσκει πάντοτε τρόπους να ξεφεύγει από την τσιμπίδα της εφορίας και των άλλων δημοσίων υπηρεσιών.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός παρουσίασε με μεγάλη δόση ρεαλισμού τη δύσκολη πραγματικότητα και φάνηκε αποφασισμένος να λάβει ανατρεπτικού χαρακτήρα μέτρα και πρωτοβουλίες που θα εμπεδώσουν την αξιοπιστία της χώρας ώστε να ξανακερδίσει η Eλλάδα την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών.

Eπειδή όμως οι πιστωτές μας είναι εκ των πραγμάτων δύσπιστοι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κάνει το ταχύτερο δυνατό πράξη τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και να μη μείνουν όλα αυτά ως διατύπωση προθέσεων. Tην ίδια στιγμή όμως έχουν ευθύνη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα και να αφήσουν κατά μέρος τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Tώρα είναι η ώρα να υπάρξει κατά το μέγιστο δυνατό μια «εθνική συμφωνία» για να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο καταστροφής που απειλεί την οικονομία μας και την κοινωνική συνοχή. Tαυτοχρόνως και τα συνδικάτα σε όλες τους τις εκφράσεις έχουν υποχρέωση να σταθμίσουν τις δυσκολίες της περιόδου και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης και υποχρέωση συμβολής στο μέτρο των δυνάμεών μας.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 15/12/2009)