Ο κόσμος μας βρίσκεται σε ένα μη βιώσιμο μονοπάτι που απειλεί όχι μόνο το περιβάλλον μας, αλλά και τις οικονομίες μας και την ασφάλειά μας. Είναι ώρα να θέσουμε σε εφαρμογή μία ευρεία λειτουργική συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα μας βάλει σε μία καινούργια τροχιά. Μία επιτυχής συμφωνία εξαρτάται από μία σειρά βασικών στοιχείων, εντούτοις δύο από αυτά φαίνεται να είναι ουσιώδη: πρώτον, η υιοθέτηση από όλες τις μεγάλες οικονομίες ισχυρών εθνικών δράσεων και η δέσμευση για την εφαρμογή τους. Και δεύτερον, η συμφωνία για τη θέσπιση ενός συστήματος το οποίο θα επιτρέπει πλήρη διαφάνεια και δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι οι εθνικές δράσεις όντως υλοποιούνται
Ο κόσμος μας βρίσκεται σε ένα μη βιώσιμο μονοπάτι που απειλεί όχι μόνο το περιβάλλον μας, αλλά και τις οικονομίες μας και την ασφάλειά μας. Είναι ώρα να θέσουμε σε εφαρμογή μία ευρεία λειτουργική συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα μας βάλει σε μία καινούργια τροχιά.

Μία επιτυχής συμφωνία εξαρτάται από μία σειρά βασικών στοιχείων, εντούτοις δύο από αυτά φαίνεται να είναι ουσιώδη: πρώτον, η υιοθέτηση από όλες τις μεγάλες οικονομίες ισχυρών εθνικών δράσεων και η δέσμευση για την εφαρμογή τους. Και δεύτερον, η συμφωνία για τη θέσπιση ενός συστήματος το οποίο θα επιτρέπει πλήρη διαφάνεια και δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι οι εθνικές δράσεις όντως υλοποιούνται.

Η διαφάνεια, ειδικότερα, είναι το στοιχείο εκείνο που θα διασφαλίσει την λειτουργικότητα της συμφωνίας κι όχι απλά την καλλιέργεια προσδοκιών από την σύναψή της. Είναι απαραίτητο να αναλάβουμε όλοι το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να εννοούμε αυτά που λέμε ώστε να πετύχουμε μία αξιόπιστη διεθνή συμφωνία.

Αντιπρόσωποι από περισσότερες από 190 χώρες έχουν συγκεντρωθεί στην Κοπεγχάγη με την ελπίδα να ανταποκριθούν στην επείγουσα αυτή πρόκληση για τον πλανήτη μας. Αν έχουμε πάρει αυτόν τον στόχο στα σοβαρά, όλοι θα ενστερνιστούμε αυτές τις αρχές.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι ΗΠΑ για πάρα πολύ καιρό εθελοτυφλούσαν απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή. Αλλά, τώρα, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ομπάμα, αναλαμβάνουμε ευθύνη και δράση.

Ήδη, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει πραγματοποιήσει στο εσωτερικό περισσότερα από κάθε άλλη κυβέρνηση στην ιστορία μας όσον αφορά την προώθηση των «καθαρών» μορφών ενέργειας και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Επενδύουμε πάνω από 80 δις δολάρια σε «καθαρές» μορφές ενέργειας και εργαζόμαστε μαζί με το Κογκρέσο για την προώθηση περιεκτικής κλιματικής και ενεργειακής νομοθεσίας. Έχουμε, επίσης, ανακοινώσει την πρόθεσή μας για περικοπή εκπομπών κατά 17% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 ως το 2020 και ευθυγραμμιζόμενοι, σε τελευταία ανάλυση, με την κλιματική και ενεργειακή νομοθεσία.

Υπό το φως των στόχων του προέδρου, η αναμενόμενη διαδρομή όσον αφορά την νομοθεσία που αναμένεται να ψηφιστεί προβλέπεται να οδηγήσει σε επέκταση των περικοπών αυτών κατά 30% ως το 2025, κατά 42% ως το 2030 και κατά πάνω από 80% ως το 2050. Τα παραπάνω αποτελούν αρκετά ισχυρές δράσεις που είναι απαραίτητες για μία επιτυχή συμφωνία. 

Οι ΗΠΑ έχουν, επίσης, καταβάλει μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια να δεσμεύσουν εταίρους σε όλον τον κόσμο στον αγώνα ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή και έχουμε απτά αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος Ομπάμα εγκαινίασε το Φόρουμ των Μεγαλύτερων Οικονομιών για την Ενέργεια και το Κλίμα (Major Economies Forum on Energy and Climate), το οποίο έφερε κοντά βασικές αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες με σκοπό την συνεργασία πάνω σε θέματα ουσιώδη για την επίτευξη συμφωνίας. Ετέθη, επίσης, επικεφαλής συμφωνίας πρώτα στα πλαίσια του G-20 και στην συνέχεια στα πλαίσια των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού, με στόχο την σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα. Η προσπάθεια αυτή από μόνη της θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 10% ή και περισσότερο ως το 2050.

Δεν πρέπει, συνεπώς, να υπάρχει καμία αμφιβολία για την δέσμευσή μας. Έχουμε έρθει στην Κοπεγχάγη έτοιμοι να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη μίας συνολικής και λειτουργικής νέας συμφωνίας η οποία θα αποτελέσει το θεμέλιο για μακροπρόθεσμη, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Είναι απαραίτητο η προσπάθεια αυτή να είναι κοινή. Όλες οι μεγάλες οικονομίες, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, είναι ανάγκη να αναλάβουν ισχυρή και διαφανή δράση για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ασφαλώς, οι δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι ανεπτυγμένες χώρες δεν μπορεί να είναι ταυτόσημες με εκείνες τν μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών, όλοι, όμως, πρέπει να κάνουμε ό, τι αναλογεί στον καθένα μας.

Η πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν το σύνολο της αύξησης στις εκπομπές για τα επόμενα 20 χρόνια θα προέλθει από τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Χωρίς την συμμετοχή και την δέσμευση των χωρών που τον απαρτίζουν είναι αδύνατη η οποιαδήποτε λύση. Ορισμένοι φοβούνται ότι μία συμφωνία με σκληρούς όρους θα υπονομεύσει τις προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών να οικοδομήσουν τις οικονομίες τους, ωστόσο, ισχύει το αντίθετο. Τώρα είναι η ευκαιρία να στρέψουμε τις επενδύσεις και την δημιουργία θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας παράλληλα ενεργειακές υπηρεσίες σε εκατομμύρια φτωχούς παγκοσμίως.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μία συμφωνία η οποία συμπληρώνει αλλά  και προωθεί την βιώσιμη ανάπτυξη στρέφοντας τον κόσμο προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η συμφωνία την οποία επιδιώκουμε θα παράσχει γενναιόδωρη οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στις φτωχότερες και πιο ευάλωτες, ώστε να τις βοηθήσουμε να μειώσουν τις εκπομπές και να προσαρμοστούν στην Κλιματική Αλλαγή. Είμαστε, επίσης, προετοιμασμένοι να συμμετάσχουμε σε μία προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε άμεση χρηματοδότηση που θα φτάσει ως το 2012 τα 10 δις δολάρια για να στηρίξει τις προσπάθειες προσαρμογής και μετριασμού των χωρών που βρίσκονται σε οικονομική ανάγκη.

Όλοι μπορούμε να δούμε τον δρόμο που αναδύεται μπροστά μας μετά από μήνες διαπραγματεύσεων: αποφασιστική εθνική δράση, μία λειτουργική συμφωνία η οποία διεθνοποιεί τις δεσμεύσεις αυτές, βοήθεια προς τα κράτη που είναι πιο ευάλωτα και λιγότερο έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και πρότυπα διαφάνειας που προσδίδουν αξιοπιστία σε όλη την διαδικασία.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι, και ελπίζουμε ότι όλος ο κόσμος θα συστοιχισθεί μαζί μας αυτή την εβδομάδα.

(H κ. Hillary Rodham Clinton είναι Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ).

(από την International Herald Tribune, 15/12/2009)