Τη βάση για διεξαγωγή λεπτομερών κοιτασματολογικών ερευνών για εντοπισμό καινούργιων ή άγνωστων πηγών ορυκτών πόρων και πρώτων υλών θα αποτελέσει η εκπόνηση του γεωχημικού χάρτη της Κύπρου.
Τη βάση για διεξαγωγή λεπτομερών κοιτασματολογικών ερευνών για εντοπισμό καινούργιων ή άγνωστων πηγών ορυκτών πόρων και πρώτων υλών θα αποτελέσει η εκπόνηση του γεωχημικού χάρτη της Κύπρου.  

Ο γεωχημικός χάρτης της Κύπρου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2011. Θα εκδοθεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη βάση πληροφόρησης για την ορθολογική διαχείριση του εδάφους. Θα απεικονίζει με μεγάλη ευκρίνεια οτιδήποτε έχει σχέση με το έδαφος της Κύπρου.  

Το "55180" και τελευταίο δείγμα λήφθηκε από τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Ελένη Μορισσώ, αποφασίστηκε κλείνοντας τη δειγματοληψία για να τονιστεί η σημαντικότητα του πρωτοποριακού αυτού έργου για την Κύπρο, το τελευταίο δείγμα να ληφθεί από το Προεδρικό Μέγαρο. "Δεν υπήρχε ειδικός τεχνικός λόγος που λάβαμε δείγμα από το Προεδρικό, ήταν απλά μία συμβολική κίνηση" εξήγησε η κ. Μορισσώ.

Ο άτλαντας θα συμπεριληφθεί στην παγκόσμια χαρτογράφηση της διασποράς των μετάλλων στο περιβάλλον και θα ενσωματωθεί στο γεωχημικό άτλαντα της Ευρώπης και τον παγκόσμιο γεωχημικό άτλαντα. Θα καλύπτει το χώρο που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, έκταση περίπου 5.897 km2.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος παρέστη στην τελευταία δειγματοληψία εξέφρασε τη λύπη του διότι η έρευνα περιλαμβάνει μόνο το μισό έδαφος της Κύπρου.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντέιβιντ Κόεν, είπε ότι πρόκειται για τοποθεσία της οποίας η γεωλογία είναι μοναδική και επεσήμανε την ιδιαιτερότητά της σε αποθέματα χαλκού.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Ελένη Μορισσώ, το Τμήμα αποφάσισε να προχωρήσει στη διεξαγωγή της μελέτης, έχοντας υπόψη τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται το έδαφος της Κύπρου τις τελευταίες δεκαετίες από διάφορες δραστηριότητες, λόγω των έντονων ρυθμών ανάπτυξης με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη μόλυνση με αρσενικό νερού στο Μάμμαρι, καθώς και τη σημασία του χημισμού του εδάφους.

Η κ. Μορισσώ εξήγησε ότι η εκπόνηση του χάρτη θα αποτελέσει ένα δυνατό εργαλείο για την ορθολογική διαχείριση των εδαφών, επιτελώντας ταυτόχρονα διπλό ρόλο, προληπτικό για τις περιοχές που παραμένουν σε καλή φυσική κατάσταση και διορθωτικό για περιοχές επιβαρημένες περιβαλλοντικά.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)