Σε αύξηση των δαπανών στον τομέα της έρευνας και παραγωγής έως 30% σχεδιάζει να προχωρήσει την επόμενη χρονιά η TNK-BP, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παραγωγή της από νέα κοιτάσματα. Όπως ανακοίνωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας – το ήμισυ της οποίας κατέχει η BP – οι δαπάνες θα ανέλθουν σε 3,3-3,5 δισ. δολάρια το 2010.
Σε αύξηση των δαπανών στον τομέα της έρευνας και παραγωγής έως 30% σχεδιάζει να προχωρήσει την επόμενη χρονιά η TNK-BP, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παραγωγή της από νέα κοιτάσματα.

Όπως ανακοίνωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας – το ήμισυ της οποίας κατέχει η BP – οι δαπάνες θα ανέλθουν σε 3,3-3,5 δισ. δολάρια το 2010. «Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο», δήλωσε ο Σεργκέι Μπρεζίτσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Μόσχα.

Όπως ανέφερε, τα ανωτέρω κεφάλαια θα κατευθυνθούν κυρίως στα αποθέματα στη χερσόνησο Γιαμάλ της Αρκτικής, στο πρότζεκτ Uvat στη δυτική Σιβηρία και στο Verkhnechonsk στην ανατολική Σιβηρία.

Η TNK-BP, η οποία προσφέρει το ένα τέταρτο περίπου της συνολικής παραγωγής της BP, αναπτύσσει νέα πρότζεκτ προκειμένου να αντισταθμίσει τη μειωμένη παραγωγή από τα κοιτάσματα πετρελαίου της δυτικής Σιβηρίας. Σύμφωνα με τον Μπρεζίτσκι, η παραγωγή στα «παραδοσιακά» κοιτάσματα μειώνεται σε ποσοστό άνω του 3%.

Στα σχέδια της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται επίσης η επένδυση 300 εκατ. δολαρίων μόνο στον τομέα της έρευνας – ποσό διπλάσιο σε σχέση με τις φετινές επενδύσεις.

Η TNK-BP σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου την επόμενη χρονιά κατά 2-2,5%, πρόσθεσε ο Μπρεζίτσκι. Η παραγωγή αργού πιθανόν να αυξηθεί σε περίπου 72 εκατ. μετρικούς τόνους από 70 εκατ. μετρικούς τόνους φέτος.