Ο τομέας Ενέργειας της Siemens εγκατάστησε το πρώτο μοντέλο μιας νέας ανεμογεννήτριας άμεσης μετάδοσης. Το νέο SWT-3.0-101 DD είναι μηχάνημα χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων με ονομαστική ισχύ 3 MW. Περιλαμβάνει ρότορα διαμέτρου 101 μέτρων. Το πρωτότυπο μοντέλο εγκαταστάθηκε στη Δανέζικη πόλη Brande, κοντά στα Κεντρικά Γραφεία Αιολικής Ενέργειας της Siemens.
Ο τομέας Ενέργειας της Siemens εγκατάστησε το πρώτο μοντέλο μιας νέας ανεμογεννήτριας άμεσης μετάδοσης. Το νέο SWT-3.0-101 DD είναι μηχάνημα χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων με ονομαστική ισχύ 3 MW. Περιλαμβάνει ρότορα διαμέτρου 101 μέτρων. Το πρωτότυπο μοντέλο εγκαταστάθηκε στη Δανέζικη πόλη Brande, κοντά στα Κεντρικά Γραφεία Αιολικής Ενέργειας της Siemens. Οι ανεμογεννήτριες άμεσης μετάδοσης είναι σχεδιασμένες απλά και έξυπνα, καθιστώντας το κιβώτιο ταχυτήτων περιττό. Η Siemens θα αξιολογήσει προσεκτικά και θα εγκρίνει την απόδοση της SWT-3.0-101 πριν την επίσημη διάθεση του προϊόντος το 2010.

«Σε σχέση με μια παραδοσιακή ανεμογεννήτρια με κιβώτιο ταχυτήτων καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό των εξαρτημάτων κατά το ήμισυ στη νέα ανεμογεννήτρια SWT -3.0-101 DD», δήλωσε ο Henrik Stiesdal, CTO του Siemens Wind Power Business Unit. «Με λιγότερα κινητά εξαρτήματα, η τεχνολογία άμεσης μετάδοσης έχει την ικανότητα να μειώσει σημαντικά τον χρόνο συντήρησης, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στην μεγαλύτερη διαθεσιμότητα της ανεμογεννήτριας». Η νέα μηχανή θα απευθύνεται κυρίως σε απαιτητικές χερσαίες αγορές.

Το νέο SWT-3.0-101 DD περιλαμβάνει μια νέα φορητή σύγχρονη γεννήτρια διεγειρόμενη  από μόνιμους μαγνήτες. Η γεννήτρια αναπτύχθηκε από το Large Drives Business Unit που ανήκει στον τομέα Βιομηχανίας της Siemens. Το βασικό πλεονέκτημα μιας γεννήτριας μόνιμων μαγνητών είναι ο απλός και στιβαρός σχεδιασμός της που δεν απαιτεί ρεύμα διέγερσης, δαχτυλίδια ολίσθησης ή συστήματα ελέγχου διέγερσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή απόδοση ακόμα και σε χαμηλά φορτία.

«Ενάμιση χρόνο μετά τις δοκιμές δυο ανεμογεννητριών άμεσης μετάδοσης είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η τεχνολογία είναι μια δυνατή βάση για το μέλλον των ανεμογεννητριών της Siemens”, συμπλήρωσε ο Stiesdal. Τον Ιούλιο του 2008, η Siemens εγκατέστησε την πρώτη εκ των δυο ανεμογεννητριών άμεσης μετάδοσης, ισχύος 3.6 megawatt. Στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε αν η τεχνολογία άμεσης μετάδοσης συναγωνίζεται τις μηχανές με κιβώτια ταχυτήτων. Όπως δηλώνει ο Stiesdal, «Τώρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτές οι μηχανές λειτουργούν με άριστη απόδοση και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την ανάπτυξη αυτού του concept σ’ ένα εμπορικά ανταγωνιστικό προϊόν»  

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε νέες ανεμογεννήτριες βασισμένες στο παραδοσιακό σχέδιο με κιβώτιο ταχυτήτων αφού αυτές οι μηχανές έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά στιβαρές και αξιόπιστες», είπε ο Henrik Stiesdal. «Όπως και στο παρελθόν θα ακολουθήσουμε μια μελετημένη στρατηγική εισαγωγής προϊόντων με τις νέες ανεμογεννήτριες άμεσης μετάδοσης, γιατί το να βγαίνουμε στην αγορά με κάποια ανώριμη τεχνολογία δεν αποτελεί επιλογή για τη Siemens»

Νωρίτερα το 2009, η Siemens είχε επίσης λανσάρει δυο νέες ανεμογεννήτριες βασισμένες στα δοκιμασμένα σχέδια με κιβώτια ταχυτήτων. Και τα δύο έχουν ήδη γίνει εμπορικές επιτυχίες. Η SWT-2.3-101 με δυναμικότητα 2.3 MW και ρότορα διαμέτρου 101 μέτρα είναι πολύ πιθανό να γίνει η κορυφαία ανεμογεννήτρια της Siemens σε πωλήσεις για το 2010. Επίσης, η Siemens έχει λάβει σχεδόν 500 παραγγελίες για τη νέα SWT-3.6-120 που έχει ακόμα μεγαλύτερο ρότορα διαμέτρου 120 μέτρων και ονομαστική ισχύ 3.6 MW. Σχεδόν όλες οι παραγγελίες για τις μηχανές 3.6-120 είναι για παράκτια αιολικά πάρκα στην Βόρεια Ευρώπη.

Οι ανεμογεννήτριες κατατάσσονται ανάμεσα στα προϊόντα που συνεισφέρουν περισσότερο στο χαρτοφυλάκιο Περιβαλλοντικών Λύσεων της Siemens. Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2009, τα έσοδα από το Χαρτοφυλάκιο ανήλθαν περίπου στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας τη Siemens ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή περιβαλλοντικών τεχνολογιών στον κόσμο. Την ίδια περίοδο, τα προϊόντα και οι λύσεις μας επέτρεψαν στους καταναλωτές να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 210 εκατομμύρια τόνους.